Fri frakt over 1000,-

100 dagers åpent kjøp og fri retur

Klimakompensert lynrask levering 

  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem - få rabatt på første kjøp* 😃

Foto: Matias Myklebust

Hvordan velge liggeunderlag?

Et liggeunderlag er noe av det viktigste du trenger når du skal sove ute. Det tar imot inntil tre ganger så mye kulde fra bakken som soveposer gjør fra luften omkring. Dette gjør at du med et skikkelig liggeunderlag, som isolerer godt, ikke nødvendigvis trenger tunge voluminøse vinterposer med ekstreme temperaturgrenser. Lufttemperaturen i en god snøhule vil for eksempel ikke være noe særlig under 0°C. Derimot kan snøtemperaturen inne i hulen være langt lavere.

Vi har laget en oversikt over liggeunderlag vi spesielt ønsker å anbefale: Underlag - Bra, bedre, Best, Best+

Du bør derfor velge liggeunderlag etter forventet temperatur i bakken, og sovepose etter forventet lufttemperatur. Prinsippet kan også videreføres til andre overnattingssituasjoner, som telt eller under åpen himmel.

Fjellsport tilbyr et stort utvalg av liggeunderlag fra kvalitetsmerker som Exped, Therm-a-Rest, Mammut, Sea to Summit, og mange flere. De varierer i tykkelse fra 1 cm til 15 cm, og har alle isolasjonsgrader. Vi tilbyr også tilbehør som stolkit, kit for dobbeltseng, og reparasjonsutstyr for luftmadrasser.

Hva er R-verdi?

R-verdien beskriver isolasjonsevnen til liggeunderlaget, og gir en indikasjon på hvor mye varme du vil miste gjennom underlaget – enten du sitter eller ligger på det. Tykkelse alene vil ikke være noen indikator på R-verdi, ei heller om underlaget er fylt med et isolasjonsmateriale. De fleste produsenter er i dag flinke til å oppgi R-verdi på sine produkter.

Kort oppsummert kan man si at jo høyere R-verdi, desto bedre isolasjon. Skal du overnatte ute om vinteren bør du ha et 4-sesongs liggeunderlag med en R-verdi på minst 4,5. Til sommerbruk i varmt vær klarer man seg med et langt lavere tall. R-verdi kan enkelt plusses på hverandre, så om du legger to underlag med R-verdi på 3.0 oppå hverandre så vil du ende med en R-verdi på 6.

"Du bør derfor velge liggeunderlag etter forventet temperatur i bakken, og sovepose etter forventet lufttemperatur."

Se de mest populære liggeunderlagene

Se flere liggeunderlag

Liggeunderlag til hengekøye

Et liggeunderlag øker ofte komforten betraktelig når du sover i hengekøye. De fleste vil foretrekke liggeunderlag med langsgående kanaler eller eggeskallmønster da disse vil holde passformen bedre gjennom natten. De finnes også liggeunderlag som er spesielt designede for bruk i hengekøyer, noe som kan være verdt å investere i om du planlegger å sove mye i hengekøye. Noen produsenter tilbyr også hengekøyer som allerede er isolerte, eller trekk, som man kan sette på utsiden av hengekøyen.

Vi har og en egen guide med tips og råd for hvordan sette opp og sove i hengekøye.

Liggeunderlag med lukkede celler

Liggeunderlag med lukkede celler er lette, slitesterke, og isolerer godt i forhold til tykkelsen. De kan legges direkte på snø, steiner eller tornekratt om nødvendig, og er ikke så sårbare for gnistsprut fra leirbålet. Lukkede celler tiltrekker seg lite fuktighet og er motstandsdyktige mot mugg og råte. Et og annet hull vil det kunne bli med tiden, men underlaget er fult brukelig likevel. Denne typen av liggeunderlag velges ofte pga. vekt og enkelhet, fremfor komforten som ikke er den beste. Om vinteren anbefales det å legge 2 eller flere underlag over hverandre for å få tilstrekkelig isolasjon, avhengig av liggeunderlagenes tykkelse og temperaturen i bakken. En kombinasjon med luftmadrass er også å anbefale, både for beskyttelse av luftmadrassen og for totalkomforten.

Fordeler

  • Lav vekt
  • Vannavvisende
  • God isolasjonsevne i forhold til vekt og tykkelse
  • Kan brukes uansett vegetasjonsforhold

Ulemper

  • Mindre komfortabelt
  • Stort pakkvolum

Selvoppblåsende liggeunderlag

Selvoppblåsende liggeunderlag er bygget opp av skumplast med åpne celler som er pakket inn i et lufttett trekk. De er enkle i bruk da du kun trenger å rulle dem ut, åpne ventilen og vente par minutter. Når du er klar til å hoppe i soveposen, stenger du ventilen og legger deg til rette. De fleste selvoppblåsende liggeunderlagene er 2-5cm tykke, og finnes med ulike grader av isolasjon. På kalde vinterdager kan selvoppblåsende liggeunderlag trenge litt ekstra blåsehjelp for å oppnå full tykkelse. Ulempen med å blåse dem opp med munnen er at de åpne cellene da utsettes for fuktig luft, noe som kan gi grobunn for mugg og råte. Tørking av underlaget er derfor viktig etter bruk.

Vi har en egen guide for hvordan du lapper et hull i liggeunderlaget, om du skulle være uheldig.

Fordeler

  • God komfort
  • Lavt pakkvolum
  • Enkel utpakking
  • Vanntett yttertrekk

Ulemper

  • Tar noe tid å pakke ned
  • Kan punktere (ta med reparasjonskit)
  • Fyller seg ikke alltid tilstrekkelig i kaldt vær
  • Utsatt for innvendig mugg og råte

"Generelt er det litt bedre å være for varm enn for kald"

Liggeunderlag med pumpe

De fleste liggeunderlag med pumpe er tykke, og er dermed svært komfortable. De kan bidra til å utjevne en ellers småkupert leirplass, slik at kongler, røtter og småstein knapt merkes dersom tykkelsen på underlaget er 5 cm eller mer. Med pumpen bestemmer du selv hvor hardt liggeunderlaget skal være. Flere av de avanserte modellene er laget slik at den eksterne pumpen er en del av pakkbaggen, som du også kan bruke som hodepute. Det finnes også liggeunderlag med pumpe integrert i selve underlaget. En ekstra fordel med pumpe er at den ikke tilfører fukt inn i liggeunderlaget. Underlag med pumpe er derfor mindre utsatt for mugg- og råtedannelse.

Uisolerte pumpeunderlag har luft kun som fyllmasse. Disse liggeunderlagene er lette og har lavt pakkvolum og god komfort, men de egner seg kun for sommerbruk.

Vi har en egen guide for hvordan du lapper et hull i liggeunderlaget, om du skulle være uheldig.

Syntetisk isolerte pumpeunderlag har en kanalkonstruksjon som er fylt med syntetisk isolasjonsmateriale. De isolerer godt, har god komfort og lavt pakkvolum, men er tyngre å bære.

Dunisolerte pumpeunderlag er laget etter samme prinsipp som de syntetisk isolerte underlagene, men har kanalene fylte med dun i stedet for syntetisk fôr. Dununderlag isolerer svert godt, har god komfort og lavt pakkvolum. De er også noe letter enn tilsvarende syntetisk isolerte underlag.

Fordeler

  • Svært god komfort
  • Utjevner små humper i terrenget
  • Lavt pakkvolum
  • Mindre utsatt for kondens, mugg og råte

Ulemper

  • Tar noe tid å pakke opp og ned
  • Kan punktere (ta med reparasjonskit)
  • Veier ofte mer enn andre liggeunderlag

Andre typer av liggeunderlag

Alternativer til vanlige liggeunderlag er feltsenger og eventuelt reinskinn som er behandlet for utendørsbruk. Feltsengene er som regel beregnet for basecamping, mens reinskinn kan være svert behagelig på vinterturer der lav vekt ikke er førsteprioritet.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!