KundeserviceReturinfo
  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem og få 30% på ditt neste kjøp*! Mer info her

Hvordan sette opp og sove i hengekøye

Hengekøye er for mange et perfekt verktøy når man virkelig ønsker å slappe av. Enten det er i hagen, i stua, i skogen, i båten eller til fjells; det er kun fantasien som setter grenser for hvor man med enkle grep kan sove godt hele natten igjennom i en hengekøye.

Hengekøyene du finner på Fjellsport.no kommer i en rekke varianter, typer og modeller. Noen er tunge, andre er lette. Noen har myggnetting og andre kan gjøres om til en stol. De kan være laget for alt fra et lite barn til en hel familie. Det er ikke sikkert du trenger en hengekøye av hver av type, så vi skal forsøke å hjelpe deg med å finne frem til den som passer best for deg og ditt behov.

Hvordan henge opp hengekøyen

Det klassiske bildet av en hengekøye mellom trærne er både idyllisk og praktisk om man har muligheten. Trærne bør være av en viss tykkelse (minimum tykkelsen av et voksent menneskelår) og avstanden mellom trærne bør være mellom 3 til 5 meter. Det er ofte enklere å justere formen på hengekøyen om avstanden mellom trærne er lang.

Det finnes stativer som kan stå på verandaen eller gresset, slik at man ikke er avhengig av trær eller stolper. Noen velger også å montere kroker eller bolter i permanente stolper, bjelker eller vegger som tåler en trøkk.

''Husk å henge hengekøyen minst 30cm over bakken, da den ofte vil sige litt i løpet av natten.''

De fleste hengekøyer leveres med kroker i endene, så du trenger et tau eller lignende for å kunne feste krokene i et tre eller i festepunktene du har satt opp. Når du eventuelt fester et tau eller en slynge rundt treet, husk å avlaste med småpinner eller lignende for ikke å skade treet unødvendig.

Det finnes egne opphengstau du kan kjøpe, alternativt kan du lage dette selv av eget tau. Pass på at du bruker noe som er sterkt nok. Et annet alternativ er å spenne opp et tau mellom to trær, der man henger hengekøyen i løkker på dette tauet. Dette vil ofte være den enkleste metoden dersom det er langt mellom trærne. Tauet må henges stramt, så her kreves det litt teknikk med knuter og lignende. Fordelen med et slikt tau er at det også kan brukes til å holde opp en tarp som tak over hengekøyen.

Uansett hvilken metode eller teknikk man bruker vil det være praktisk å ha tenkt igjennom forskjellige varianter før man drar hjemmefra. Da er man forberedt, og det blir enklere å finne en fin plass til å henge opp hengekøya.

For mange er den lave vekten noe av det beste med å velge hengekøye fremfor telt. Skal man derimot henge den opp på verandaen eller i stua vil ikke vekt ha særlig stor betydning. Om du ser for deg at hengekøyen skal henge ute i regn og snø så kan det være lurt å tenke på hva slags materiale den er laget av. Da er det viktig med stoff som tåler fukt og ikke noe som potensielt kan råtne.

Til hage- og terrassebruk er det ofte vanlig med den brasilianske typen av hengekøyer. Disse har avstivere i hver ende, som gjør at hengekøyen vil holde seg utbrettet og se ut som en svakt buet madrass selv når ingen ligger i den. Til friluftsliv og turbruk bruker man som oftest dem som er i ren netting, eller i et enkelt stykke stoff, der hengekøyen vil kollapse og se ut som et løst stykke stoff som henger mellom to punkter.

''Gjør deg kjent med din hengekøye og prøv å henge den opp før du drar ut på tur og skal henge den opp for natten.''

Noen hengekøyer er enkle og består kun av et stort stykke stoff med en krok i hver ende. Andre modeller kan være mer kompliserte og tilbyr muligheter for å gjøres om til stol, har koppholdere, myggnetting og en rekke andre tekniske løsninger.

Noen hengekøyer er konstruert slik at du ligger parallelt mellom to trær på den tradisjonelle måten, mens du i andre modeller blir liggende på tvers mellom festepunktene.

Det viktigste er å finne en hengekøye som passer ditt behov. Skal du overnatte i den er det fint med plass til et liggeunderlag og eventuelt en romslig sovepose om det er kaldt. Er det myggsesong er det kjekt om du har en plan for myggnetting.

Hva trenger jeg av utstyr?

Et liggeunderlag øker ofte komforten betraktelig når du sover i hengekøye. De fleste vil foretrekke liggeunderlag med langsgående kanaler eller eggeskallmønster da disse vil holde passformen bedre gjennom natten. Det finnes også liggeunderlag som er spesielt designede for bruk i hengekøyer, noe som kan være verdt å investere i om du planlegger å sove mye i hengekøye.

Sover du ute på vinteren vil det være viktig med et godt isolert liggeunderlag så ikke all varmen forsvinner ned gjennom stoffet slik at du blir kald på ryggen. Noen produsenter tilbyr også hengekøyer som allerede er isolerte, eller trekk, som man kan sette på utsiden av hengekøyen.

''Det finnes et hav av ekstrautstyr å velge mellom, men du trenger ofte ikke noe mer enn selve hengekøya, to slynger og to trær.''

Mange velger å kombinere hengekøye med tarp. Ved å gjøre dette vil du være bedre rustet mot alt av vær, også regn og snø. Det vil dessuten gi skygge og mange opplever det som lunere å sove under et tak. Men den frie sikten til stjernehimmelen er en del av naturopplevelsene for mange, så forsøk gjerne uten tarp, om det ikke regner eller snør.

Bestselgere

Se flere hengekøyer

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies