Hvordan velge riktige fjellski
Det er viktig å velge riktig fjellski for å få maks ut av fjellturen. Her er noen enkle råd og tips til hvordan du velger riktig fjellski, blant forskjellige bredder, lengder og bindinger.
Rottefella Xplore Off-Track er et nytt bindingssystem fra Rottefella - Les mer om systemet her.
Klassiske fjellski
En medium-bred fjellski er skien for deg som vil bære på litt mer enn bare kvikk-lunsj, appelsiner og kakao. Klassiske fjellski har en robust kontruksjon og en bredde som gjør at de er stabile og gode å bruke i løssnø.
Disse fjellskiene vil normalt passe akkurat i preparerte løyper, de har et godt spenn og smørelomme, og kan også brukes med skifeller. Ofte har de også litt innsving for å gi bedre kontroll i nedoverkjøring.
Brede fjellski/jaktski
Brede fjellski er laget for den eventyrlystne; de er gode til toppturer, ekspedisjoner, eller på jakta. Dette er ski du velger om du skal bære tungt. Skiene er ypperlig for bruk i løssnø, men for brede til preparerte løyper. Brede fjellski er laget med en mykere kjerne som gir gode svingeegenskaper, og mer innsving for å underlette manøvrering under nedoverkjøring.
Husk skifeller!
Til denne typen fjellski er Rottefella Xplore perfekt. Da får du maks utnyttelse av skienes kjøreegenskaper.
Smale fjellski
Smale fjellski velger man om man skal gå på lette fjellturer uten noe særlig oppakning, eller om du skal gå i preparerte løyper. Disse skiene er smale nok til preparerte løyper, men er likevel bredere enn vanlige langrennski, og vil derfor ha litt bedre bæreevne om du velger å gå utenfor løypene i påskefjellet.
Populære skipakker
Se flerHvordan velge riktig lengde på fjellski
Jo bredere skien er, desto kortere kan den være. Ofte sier man at man skal velge ski som er cirka 20 cm lenger enn kroppslengden.
- Smale fjellski: Cirka 20cm lenger enn kroppslengden.
- Medium fjellski (klassiske fjellski): Cirka 15cm lenger enn kroppslengden.
- Brede fjellski: Cirka 10cm lenger enn kroppslengden.
Vekten din har også betydning for hvor lange ski du skal ha. Om du er en lettvekter, vil for lange ski bli bakglatte. Er du tung, så vil for korte ski gi dårlig gli. Det er bedre med en myk ski enn en altfor stiv ski.
Relativt korte ski er lettere å manøvrere i skog og ulendt terreng. Er skiene korte, kan det kompenseres med bredde, slik at de får god nok bæreevne. Er du en dyktig skiløper, kan du velge litt lengre ski.
Går du mye med pulk så kan du velge forholdsvis lange og smale ski. Ønsker du bedre svingegenskaper enn du får på en klassisk fjellski, kan du satse på en ski som er litt bredere og har litt mer innsving. Det vil fungere godt både på langturer og til toppturer.
Valg av bindinger
Det er hovedsakelig tre typer bindinger til fjellski: 75mm, BC (BC står for Back Country) og det nyeste tilskuddet; Xplore
- 75mm-bindingen vil gi bedre støtte i terreng og er lettere å svinge med, da store deler av framfoten er festet i selve bindingen.
- BC-bindingen vil gi økt bevegelighet og en lettere gange, da foten bare er festet i pinnen foran på skoen.
- Xplore er navnet på bindingsystemet som omfatter både bindinger og sålen på støvlene som passer til. Disse bindingene egner seg ikke til de smaleste skiene, men heller for å fylle rommet for moderne skileik og gapet mellom langrenn og mer kjøresterkt utstyr
Vi har en egen episode i fjellsportpodden
der vi prater om valg av fjellski og tilhørende utstyr
Jaktski - hundeski - fjellski uten stålkanter
La meg gi deg tre enkle grunner
Først av alt... Å gå en skitur med hund, er for mange den ultimate glede av hundehold. Enten det er i jaktsammenheng, for trening eller bare for rekreasjon og lek.
Om hunden er løs eller i bånd, om den trekker eller dilter etter - spiller ingen rolle - du vil ikke være borti hunden din med stålkanter fra skiene.
- Det finnes nok av skrekkhistorier der hundepoter, bein eller enda verre har blitt truffet og kuttet opp av stålkanter.
- Om du, som jeg - tidvis hiver skiene inn i bilen. Gjerne sånn elegant inn mellom setene eller over ryggen i baksetet istedenfor å spenne de på taket eller legge de i skiboksen... JEG VET hva stålkanter kan gjøre med skinnseter. Det har jeg dyrt måttet erfare...
- Jeg syntes dessuten skiene er lette å gå med. De veier lite, har god fleks og bærer godt i snøen.