Telting på vinteren og på snø
Å overnatte i telt, vinterstid, på snø – blir av mange ansett som noe av det mest krevende innen tradisjonelt friluftsliv.
De som mestrer det vil som regel si at det er like enkelt som å telte om sommeren, noen vil kanskje til og med gå så langt som til å si at det er både enklere og bedre.
Jeg faller tidvis inn under gruppen, som foretrekker vintertelting. La meg forsøke å forklare hvorfor og gi deg noen tips og hvorfor du bør prøve.
Vi har samlet 5 knallgode tips til deg som skal sette opp camp på vinteren❄️
Har du noen tips vi burde hatt med?
Hva trenger jeg annerledes enn på sommeren?
Siden temperaturen er kaldere, trenger du og utstyr som er laget for kaldere temperaturer.
Om det blir 14°C istedenfor 20°C grader om natten og man kanskje fryser litt en sommernatt i juni, så blir det fort litt mer utfordrende om man begynner å fryse en vinternatt med -20°C.
Så litt ekstra margin på temperaturskalaen blir viktigere jo kaldere det kan bli i løpet av natten.
Et varmt og godt isolert underlag er viktig, siden man ligger på snø og kulden fort kryper opp igjennom tynne underlag. Dette underlaget kan selvfølgelig og brukes på sommeren. En varm vintersovepose er viktig, denne blir fort for varm for sommerbruk, da regulerer man temperaturen med en tynnere sovepose.
Utstyr for vinterbruk
Mye av utstyret vi har tilgjengelig i dag er godt nok for bruk hele året. Ofte er vinterutstyr større, tyngre, mer slitesterkt og mer robust.
Utstyr som svikter vinterstid kan ofte få langt større konsekvenser enn på sommeren, Får man ikke fyr på en primus på vinteren, kan det bli vanskelig å smelte snø og få tilberede mat.
Bedding og Teltpose
Mange som bruker pulk på tur vinterstid foretrekker å bruke både en bedding og en pulkpose til teltet. Noen beddinger har et innebygd rom for telt og annet utstyr.
I en bedding ligger underlaget og soveposen utbrettet i full lengde, og trenger ikke pakkes sammen hver dag. Når man har satt opp teltet flytter man enkelt hele beddingen inn i teltet og alt er i grunn klart til å legge seg. Mange beddinger kommer med ekstra rom og festepunkter for å enkelt pakke andre ting på ting også på toppen av pulken. Noen beddinger har og sittefunksjon så man kan rette opp ryggen når man ligger i soveposen.
Med telt er det og mange som foretrekker å rulle teltet sammen til en avlang pølse, i pulkens lengde, fremfor å pakke den helt sammen hver dag. Dette fungerer absolutt best med tunneltelt.
Man bretter teltstengene i to (noen ganger nødvendig med tre) og har muligheten til å tape alle stang- skjøter som ikke er i bruk, for ekstra styrke og mindre slitasje. Når teltet settes opp, er det betydelig enklere og raskere å spenne opp teltet når stengene allerede er tredd i kanalene.
Selesekker og Pakkbagger
Se flereSovepose
De fleste soveposer i dag, er merket med et eller flere tall for hvilke temperaturer den er laget for. Her er det ganske mange forskjellige rutiner fra de forskjellige merkene og der noen skriver hva som er komfort temperatur for herre, skriver noen komfort for dame og andre skriver hva som er nedre-ekstreme-temperaturgrense.
Mange merker disse tallene med EN13537 sertifiseringen, som er den mest utbredte standarden i bransjen i dag.
En ting som er viktig å være klar over her, er at veldig varme soveposer ofte er utelatt fra sertifiseringen, da det ofte er vanskelig å reelt sertifisere soveposer med en komfort temperatur kaldere enn -20°C.
En liner inne i soveposen vil og kunne bidra med å øke både komfort og temperatur i posen. I en sovepose som blir fuktig eller våt vil isolasjonen kunne fryse til is og man får en kald og svært ukomfortabel sovepose. Noen velger derfor å bruke dampsperre inne i soveposen, men dette er sjelden nødvendig om man ikke er på en lengre tur. Andre har hatt suksess med å ha en liner på utsiden (!) av soveposen, så den suger til seg fuktigheten i posen og hindrer rim og annen fukt å smelte ned i soveposen fra yttersiden.
Underlag
Der man sommerstid har vendt seg til at underlaget stort sett er for komfort, merker man fort på vinteren at man ligger på snø om man ikke har et godt underlag.
De aller fleste underlag kommer med en R-verdi, som forteller noen om hvor god isolasjonsevnen til underlaget er. På vinterstid bør man ha mninimum 5 i R-verdi for å kunne sove godt og varmt på snøen.
Mange velger en kombinasjon av to underlag for ekstra isolasjon og som forsikring om det skulle gå hull på et oppblåsbart underlag foretrekker mange et skum- underlag eller lignende i kombinasjon med et oppblåsbart.
Et tips kan og være å bruke et brettbart skum- underlag i bunn av den utgravde kuldegropen når man står der, det gir et godt isolerende underlag for føttene.
Telt
Det er få telt som kun er ment for bruk på sommeren, så de aller fleste telt vil fungere fint også på vinteren. Men noen ting er det allikevel greit å tenke på ved valg av telt for vinterbruk.
Myggnetting og gulv i forteltet er oftest bare i veien på vinteren og en duk som slipper inn lite lys er sjelden nødvendig da solen ofte går tidlig ned på vinteren uansett.
Kalde temperaturer krever mer av utstyret vårt og mye vil kunne brekke eller revne enklere i minusgrader enn i plussgrader. Telt som er tilpasset vinterbruk er derfor ofte laget i mer robuste og slitesterke materialer og stengene er ofte ekstra solide og er gjerne en mm eller to tykkere.
Noen telt er og laget for å kunne brukes med doble stenger, og mange foretrekker dette på vinteren. Enkelte telt har stormmatter, men dette gjelder langt ifra alle, da dette i stor grad er et norskt fenomen.
Mange foretrekker å ha fortelt uten bunnduk for vinterbruk, for å enkelt kunne spa ut plass til å kunne stå eller sitte i forteltet. Tørkesnorer, utstyrsloft og lommer i teltet blir ofte hyppig brukt på vinterturer og mange velger å gå litt ekstra opp i størrelse vinterstid, siden soveposer og underlag ofte er litt større. Et 3-manns telt er ofte perfekt for 2 personer osv.
Det finnes ikke en teltkonstruksjon som egner seg bedre for vinter, men om man går med pulk vil det være et alternativ å bare pakke teltet halvveis sammen og rulle det på toppen av pulken. Dette er i så fall betydelig enklere med tunneltelt eller lavvo.
Bunn i teltet er noe mange etter hvert oppdager at man like greit kan klare seg uten på vinteren. Noen går så langt at de klipper hull i bunnen av innerteltet, mens andre rett og slett lar bunnduken ligge igjen hjemme om dette er avtakbart. Da har man muligheten til å spa ut senger og sitteplasser inne i teltet.
"Mange velger en kombinasjon av to underlag for ekstra isolasjon"
Fremgangsmåte
- Finn gjerne en plass med så mye snø at man kan grave både grop i forteltet og eventuelt grave ned teltplugger og barduner
- Pakk teltplassen flat og fin med ski eller truger, la den gjerne få stå litt, så snøen får satt seg og bli hard
- Klargjør teltet med stenger og sett det opp mest mulig før du «flytter det» til der det skal stå, så man ikke tråkker for mye på området man ønsker å sove
Se deg ut en plass med ren/fin snø som kan forbli uberørt med tanke på å smelte snø til vann - Noen foretrekker å grave en grop/et hull der forteltet skal være, før de setter opp teltet
- Spenn opp teltet ordentlig. En stram duk tåler mer og det blir bedre luftsirkulasjon og mindre frost/rim på duken
- Forsøk å få med minst mulig snø inn i forteltet. En børste er god å ha. Man kan børste seg i forteltet eller ute før man går inn
- Ikke stå i innerteltet. Bakken er myk og formbar, du lager bare en unødvendig kupert liggeplass
Hvorfor skal jeg bo i telt på vinteren?
Ski og truger gjør at man enklere og smidigere kan bevege seg gjennom terreng som sommerstid kan være kronglete og utilgjengelig, myrer fryser, steinurer glattes ut og mye lyng og viekratt snør ned. Mange turmål blir betydelig enklere å nå, og det kan være enklere å ta snarveier rett over vann, fremfor å gå rundt. Mange benytter seg dessuten av forteltet for å fiske gjennom isen om man sover på et vann.
De mest folksomme og populære plassene, der man sjelden får sove alene på sommeren, er oftere ledige på vinteren.
Hvordan får jeg varmen?
Å fryse på tur, og om natten er noe man kan bestemme seg for at ikke skal skje. Jeg vet det kan høres hovent og litt kjekkas ut å si, men om man tar forhåndsregler for det, så kan det i hvert fall i stor grad forhindres.
Å tenne opp primus og bruke den for oppvarming inne i teltet er fristende, men man skal være klar over konsekvenser og være trygg på egne ferdigheter før man gjør det. Oppbrent utstyr som telt og sovepose er mye fortere katastrofalt om det er midtvinters og kaldt i været.
På vinterturer er det vanlig å anrette en kjøkkenkrok i forteltet, der man lager mat, smelter snø og koker vann til termoser. Det vil bli en del varmere i teltet på grunn av denne matlagingen og mange vil kunne oppnå en god lunk når middagen serveres. Når brenneren skrus av, skal man være klar over at varmen forsvinner fort gjennom de tynne veggene og man bør være klar for å komme seg raskt i posen.
Inne i selve innerteltet er det sjeldent anbefalt å fyre med primus på grunn av risikoen det fører med seg, men med trening og gode rutiner kan det være et alternativ for tørking av utstyr og tining av frosne kropper.
Mange velger å tenne på og få god fyr på selve primusen med forvarming utenfor teltet før den tas med inn i forteltet.
Om man fester både brenner på en liten plate, eller lignende, vil du forhindre at brenneren smelter seg ned i snøen og blir skjev og ustø.
Foto: Sindre Kolbjørnsgard
Hvordan holder jeg varmen gjennom natten?
En god varm sovepose, og et godt isolert underlag er det viktigste. En varmeflaske eller helt tett drikkeflaske vil og gjøre susen og vil kunne være en verdifull og lun ting å ha med ned i soveposen.
Om man dessuten sørger for å ha en tisseflaske og andre ting man kanskje trenger gjennom natten, lett tilgjengelig, så minimerer man sjansen for å kjøle seg unødvendig ned i løpet av natten. Vær forsiktig med å ta med for mange kalde ting ned i soveposen om kvelden. Det er fristende å bruke varmen i soveposen til å varme opp batteribanker og votter. Husk at disse og vil avgi en hel del kulde til deg.
Finnes det noen triks for morgenen?
På et eller annet tidspunkt må man ut av soveposen, og med mindre man har 14 hjelpere som har varmet opp alle klærne, teltet og alt utstyret ditt, så blir det litt kaldt med en gang.
Forsøk å legg deg om kvelden med en plan for morgenen, gjerne sånn at ting er innenfor rekkevidda.
Tenk på at støvler og klær er lagt på en måte så det ikke drysser snø ned i sko og hetter om natten.
Med lit trening er det ikke mye mer enn en arm som trenger å stikke ut av posen for å fyre opp en primus eller for å få tak i litt klær å ta på seg.
- Flasker med varmt vann i støvler og sko vil varme de fort opp og gjøre de behagelige å ta på seg
- Gjør klar primus natten i forveien. Å starte dagen med å måtte fylle på bensinflasker eller rense dyser er unødvendig
- Ha sokker, lue og undertøy tilgjengelig så man kan ta på seg dette inne i soveposen
- Bli enige om rekkefølgen om man er flere på tur, så ikke alle skal ut samtidig og skaper unødvendig kaos og rot
- Smelt snø og kok opp om kvelden i forveien, så har man litt vann for å starte dagen og snøsmeltingen med
"Forsøk å legg deg om kvelden med en plan for morgenen"
Pluss med overnatting i telt på vinteren
(Her tar jeg utgangspunkt i at det er snødekt og minusgrader)
- God plass og muligheter for å kunne stå i forteltet
- Flatere og formbart underlag
- Bedre feste for plugger
- Enklere å lage mat i forteltet
- Tørt
- Ofte er man alene på de mest populære plassene
- Enklere å finne teltplass
- Det er mørkere i teltet om kvelden og morgenen
- Det er enklere å regulere temperaturen i teltet selv, det blir sjeldent for varmt
Minus med overnatting i telt på vinteren
- Krever litt mer av utstyret
- Krever litt forberedelser og planlegging
- Det kan bli en del frost inne i teltet
- Kan bli kaldt om man ikke forbereder seg godt
- Det meste blir litt mer porøst i kulde og teltstengene krever litt ekstra forsiktighet så ikke de knekker
Pakkeliste for telting, spesielt for vintertur
- Spade
- Teltplugger som er lange nok/romslige nok for å brukes på snø
- Teltlykt for mørke kvelder
- Børste for å børste bort snø og rim fra klær og teltduken
- Utstyrsloft, og tørkesnor for å kunne henge opp ting i taket på teltet
Pakkeliste for lang vintertur
Å lage en liste som dekker alle slags typer av tur er umulig. Hva du trenger å ha med deg varierer med årstidene, område, varighet, og om du skal sove inne eller ute. Personlige preferanser og tilgang på utstyr varierer fra person til person. Noen trives med å bære tungt, mens det for andre er viktig at sekken er så lett som mulig.
Listen her er laget for en tur med 14 overnattinger i telt, hvor du har med deg alt utstyret selv. Er man flere på tur kan man selvfølgelig dele på mange av tingene, som telt, brenner og mye annet. Vi har tatt utgangspunkt i at du kun behøver nødrasjoner for et ekstra døgn. Det er ikke sånn at du må ha med deg alt på denne listen. Noen vil kanskje ha med mer, andre syntes kanskje at mange av disse tingene er unødvendige.
Denne listen er fra en tur med start på Finse, med værmeldinger fra -29 til -13 og fint vær. Listen er inkludert det man har på seg ved start.
Klær
- 2stk ullboxershortser
- 4 stk ullsokker, to tynne og to tykke
- Ull shorts/lang boxer
- 3/4 stilongs
- Lang stilongs netting ull
- Ull singlet netting
- Ull trøye tynn
- Ull trøye tykk
- Isolasjonsvest
- Tynn vindjakke
- Softshell turbuske, vindtett.
- Skall heldress, vindtett
- Dunjakke
- Dunbukse
- Ullhals
- Ansiktsmaske, vindtett
- Tynne innervotter
- Tykke innervotter
- Skallvotter, vindtette
- Medium tykke hansker, ikke vindtette. Kan brukes inne i vindvottene
- Tynn ull- lue
- Balaclava ull
- Skisko med innebygd gamasjer
- Varme og gode såler som kan tas ut og tørkes om de blir våte
Utstyr underveis
- Fjellski med smørefri sone
- Skistaver, med påmontert vindindikator for retning
- Pulk, drag og sele
- Kortfeller
- 1 boks blå extra og kork
- Bedding med innebygd teltpose
- Spade
- Telt
- 4 stk. lange teltplugger
- GPS
- Kompass med speil
- Kart
- Kartmappe
- Hodelykt
- Hodetelefoner og musikkspiller
- 2. stk termos
- 1 liter drikkeflaske med termotrekk
- Solbriller med mørkt glass
- Solbriller med lyst glass
Utstyr i teltet
- Batteribank for opplading av elektronikk
- Pute
- Sovepose
- Liggeunderlag, et skum og et oppblåsbart
- Bok
- Toalettpapir, pakket sammen med antibac og fyrstikker
- Tisseflaske
- Børste, for å børste teltet og klærne for snø og rim
- Kjøkken og matlaging
- 2 stk. bensinbrennere på brennerplater
- 3 stk. brennselflasker
- Ekstra bensin og trakt
- Tennstål
- 2 kjeler med lokk
- 1 kaffekjele
- 1 tallerken
- 1 termokopp
- 1 lang treskje
- Øse
- Merk: Begge brennerne er av samme merke og bruker samme pumper og utstyr. Om en slutter å fungere, vil den kunne brukes som reservedeler for den andre. Brennerne ble montert på plater, med brenselflasker, hjemme før avreise. De lå sammen i en solid og tett boks bakerst i pulken, som ble tatt med inn i teltet i sin helhet. Boksen fungerte som “bensin-skitten-sone”.
Man tilbringer mange timer i teltet, hvor man eventuelt kan angre på alt man ikke pakket med seg
Reparasjonsutstyr
- Nylon klistrelapp for lapping av stoff
- Hylse for reparasjon av teltstang
- Kraftig tape
- Nål, tråd og fingerbøl
- Multiverktøy
- Ståltråd
- 5 meter 2mm snøre
- Lappesaker og pumpe for oppblåsbart underlag
- En liten reserve- hodelykt
Førstehjelpsutstyr
- Smertestillende
- Kulltabletter
- Gnagsårplaster
- Sportstape
- Silketape
- Papirtape
- Elektrikertape
- Plaster
- Sterile hansker
- Strips
- Kompress
- Neglsaks
- Antibac
Mat
- Rett i koppen suppe og potetmospulver til frokost
- Snacks til før lunsj
- 1/2 porsjon turmat til lunsj
- Snacks til etter lunsj
- Kombinasjon av vakumpakket sous-vide og tørrmat til middag
- Dessert etter middag
- Energipulver til å blande i vannet, smaker godt både varmt og kaldt