Foto: Matias Myklebust
Kortfeller eller langfeller - hva er egentlig skifeller?
Her har vi laget en enkel oversikt og samlet noen tips og triks for valg og bruk av feller.
Enten det er topptur, langrennstur, fjellskitur - langt eller kort, så har feller blitt en helt essensiell del av oppakningen for de aller fleste som skal på skitur.
Skal du på tur med pulk, så gjør du hverdagen betydelig enklere om du har feller tilgjengelig. Her finner du en egen side med tips og råd rundt bruk og valg av pulk.
Feller er som korthåret pels, fra et hjortedyr eller en sel. Det er vinklede, korte og sterke hår. Fellen i seg selv er en stripe med hår (som et smalt teppe) som man fester under skiene, og hårene er vinklet bakover. Det gjør at man kan skli fremover, men det vil være nær sagt umulig å skli fellen mot hårs, altså bakover.
Feller er tradisjonelt brukt på topptur, men blir vanligere og vanligere også på fjellski, da gjerne i en kort variant. Om du ønsker å lese mer om og bli inspirert til topptur så har vi en fin artikkel om å komme i gang med topptur for nybegynnere også.
Hva er en kortfell og hvilke bør jeg velge
Kortfell er en skifell som kun sitter i den tradisjonelle smøresonen på skiene. Fra like foran til like bak bindingene, der spennet i skien vanligvis er.
Kortfeller glir betydelig bedre enn feller som går under hele skiens lengde og er dessuten mye enklere å ta på innerlomma underveis, da de pakkes mye mindre.
Kortfeller kan med fordel klippes kortere om de gir for lite glid og de trenger sjeldent å gå lengre bak enn helen på skoen når den sitter i bindingene. Kortfeller kan brukes på smørefrie ski.
Valg av kortfeller baseres i stor grad på om skiene dine er kompatible med merket på fellene. Åsnes-feller for Åsnes-ski for eksempel. De aller fleste ski fra Åsnes er tilrettelagt med to små hull like foran bindingen som tennene på fellene festes i. Utover kompatibilitet er det materialet og bredden som kan variere. Bredere feller gir bedre feste, mye syntet glir dårligere enn naturlige materialer.
Hva er langfeller og hvilke bør jeg velge
Langfeller er en fell som går i hele skiens lengde. De gir veldig godt feste i motbakker, men sklir dårligere mot underlaget hvis det er flatt eller går nedover. Langfeller brukes tradisjonelt til topptur eller under fjellski om man skal gå bratt eller med veldig tung sekk eller pulk.
Festeløsningen i tuppen varierer fra merke til merke og modell til modell, der noen er bedre tilpasset bredere ski enn andre. Noen ski har egne fester for innfesting av feller i tuppen. Bakfestet på langfeller varierer og. Noen feller har ikke bakfeste i det hele tatt. Noen feller leveres med åpne bakfester, der man selv justerer hvor man ønsker å feste bakfeste, da er fellene perfekt tilpasset kun den ene lengden med ski. Andre leveres ferdig tilpasset i lengder og har mindre justeringsrom, gjerne ikke mer enn 10cm.
Foto: Lars Korvald
Hvilke materiale passer meg
Syntet, miks/blanding eller mohair er en vanlig problemstilling man blir stilt overfor ved valg av skifeller. Generelt kan man si at syntetiske materialer er litt mer slitesterke enn de naturlige, men de glir litt dårligere. Racingfeller og feller for raske turer er derfor ofte laget i naturlige materialer som for eksempel mohair fra angorageit.
Om du ønsker en skifell til alt, så er en miks ofte veien å gå. De syntetiske tåler mer juling og slitasje, men er tyngre å dra med seg med dårligere glid.
Hvordan kutte og tilpasse feller
Mange har forsøkt å gå på ski med feller som er for brede. Spesielt på topptur er det håpløst, da man plutselig ikke har stålkanter eller noe som stopper en fra å skli sidelengs lenger. Tilpassing av fellene er derfor viktig. Skifeller skal i bredden alltid være smalere enn selve skiene og ikke dekke eventuelle stålkanter. Jo smalere fellene er i forhold til skiene, jo bedre glid, men dårligere feste. Det finnes egne kniver for å skjære feller, men det kan også gjøres med en skarp kniv eller saks.
Kortfeller kan med fordel klippes noe kortere enn de er rett ut av posen som nye. Kortfeller trenger ofte ikke være lengre enn til bak på skoene når de står i bindingene.
Hvordan behandle feller
Våte feller bør henges opp og tørkes på ikke altfor høy varme og eventuelt impregneres om de trekker til seg mye fukt og vann. På tur kan fellene med fordel oppbevares varmt (på innerlomma) om de skal på igjen før du kommer tilbake til hytta. Forsøk i størst mulig grad ikke å få mye smuss som hår, mose, pels og annet rusk på limsiden til fellene.
Fellene kan du med fordel sette på innendørs i romtemperatur før turen. Om du setter de på utendørs, sørg for at skiene er tørre og rene for skismurning og at fellene ikke er stivfrosne.