Fri frakt over 1000,-

100 dagers åpent kjøp og fri retur

Klimakompensert lynrask levering 

  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem - få rabatt på første kjøp* 😃

Kom i gang med kajakkpadling

Lyden av taktfaste åretak og vann som sildrer langs kajakken. Fisk som napper på kroken og havbris som rusker i luggen. Følelsen av å kunne dra akkurat dit du vil og bli så lenge tiden, lysten og matlagrene tillater. Å være selvforsynt og avskjermet uten å måtte bære tung, tung sekk – dette er magien med kajakkpadling. Utforsk norskekysten med kajakk i sommer!

Tekst og bilder: Henrikke Haugan

Bestselgere

Se mer Kajakk- og kanoutstyr

Boltre deg langs verdens nest lengste kystlinje

De mest populære plassene i Norge blir nok folksomme, i år som i fjor. Heldigvis er Norge et langstrakt land med mer enn nok plass å fordele seg på – og med verdens nest lengste kystlinje har vi en god del holmer og skjær å utforske, for ikke å snakke om de fantastiske fjordene og innsjøene våre. Her er det med andre ord nok av plasser å boltre seg med kajakk.

Aktivitet som passer for de fleste

Det fine med kajakkpadling, er at det er en aktivitet de fleste kan mestre om de får litt starthjelp. Før du legger ut på tur kan det være lurt å ta et såkalt våttkort. Både for egen sikkerhet, men også fordi de fleste som leier ut kajakk krever dette. På et våttkort- kurs får du som regel innføring i utstyr, grunnleggende padleteknikk og kameratredning – altså hva du skal gjøre dersom du eller kompisen din faller uti vannet. Kurset er som regel unnagjort på en dag, og er en god investering. Kanskje du allerede har våttkort til og med? Da kan du bare fortsette å lese.

Hva skal jeg ha på meg?

Hva du kler på deg i kajakk kommer selvsagt an på sesongen, men det kan vært lurt å huske at det som regel er litt kjøligere nede ved havoverflaten enn på land. Det sikreste plagget er tørrdrakt, ettersom man da holder seg tørr ved en eventuell velt. Du kommer likevel langt med en god skalljakke så lenge du ikke skal så veldig langt fra land. Det kan være en fordel å velge en jakke med god stramming rundt håndleddene, slik at du unngår at uønsket vann renner inn. Ellers er redningsvest et must uavhengig av erfaringsnivå. Caps er også veldig greit å ha med seg, ettersom solen ofte kan bli ganske intens ute på sjøen. Solbriller likedan, gjerne polariserende. Et par tynne, vanntette hansker kan også være en fordel å ha på seg, men blir de for tykke kan det bli ubehagelig å holde i åren. De fleste greier seg fint med et par vanlige, vannavvisende hansker med godt grep.

Dersom det er kjølig anbefaler jeg et lag med ullundertøy under skallbekledningen. På varme dager kan det være fristende å kaste fra seg alt ekstra tøy, men husk å alltid ha med deg et tørt skift uansett lengde på turen. I tilfelle uhellet skulle være ute. Pakk dette ekstra settet i en tørr pakkpose som du lagrer i en av lukene.

Et annet tips til bekledningen er kanskje av det litt overraskende slaget. Crocs kommer nemlig virkelig til sin rett i kajakk – hvem skulle trodd?! Det kan nemlig være anstrengende for føttene å være plassert lenge på pedalene uten sko, og crocs avlaster dette på en behagelig måte. I tillegg er de praktiske å smette på dersom du skal gjøre strandhogg, som det heter når du tar deg i land på holmer og skjær.

Pakk smart, pakk i pakkposer!

Uavhengig av lengden på padleturen er kanskje det aller viktigste tipset å pakke i vanntette pakkposer. Disse holder ikke bare tingene dine tørre, men de er også utrolig praktiske for å holde orden i sysakene. Mye ting som slenger rundt i kajakken er hverken bra for stabiliteten eller turkomforten. Jeg pleier f.eks alltid å pakke ullundertøyet mitt i en oransje pakkpose, resten av tøyet mitt i en blå, småting som lommelykt o.l i en grønn en, kjøkkenutstyr i en lilla og så videre. Du skjønner greien. Da har jeg på en enkel måte oversikt, og slipper å dra ut alt av kajakken når jeg kun skal ha den éne sokken… Når jeg er ekstra proff pleier jeg til og med markere posene med tape og skrive hva som er inni.

Se våre vanntette pakkposer

Dersom man har en litt stor og uformelig pakksekk med f.eks en sovepose inni, kan det være et lite triks å stappe den ned i luken før du har lukket pakkposen. Press så ut luften av den og lukk posen mens den ligger nedi luken. Vipps så fikk du plass til den store soveposen du ikke trodde det var plass til.

Ellers er det smart å plassere så mye som mulig av bagasjen i lastelukene til kajakken. Plasserer du det på toppen av kajakken kan det falle av dersom du ikke fester det godt nok, og det er med på å heve tyngdepunktet i kajakken og gjøre den litt mer ustabil.

Sov godt

Dersom du skal overnatte, foretrekker mange å ha med seg tak over hodet. Selv om man ikke behøver å spare på vekten når man padler kajakk, kan det være en fordel å ha noe som i alle fall er litt plasseffektivt. Man har som regel begrenset med plass i kajakken. Det kan også være lurt å dele opp teltet i flere deler, slik at du f.eks har innerteltet, teltet, og stakene hver for seg. Dersom man er flere som skal på tur sammen, kan jo disse delene fordeler.

Etter en stillesittende men aktiv dag, er det godt for stive rygger å legge seg på et godt underlag. Selv foretrekker jeg Exped sine oppblåsbare underlag. Disse gir en ekstrem komfort, som en sliten padlerygg setter stor pris på. Til slutt hører en varm og god sovepose med til en god natts søvn, og gjerne en oppblåsbar pute for maks komfort. Alle de nevnte tingene er fine å stappe langt fram i kajakkens spisse baug eller hekk. Her er det få andre ting som får plass

Sov godt, også der midnattssolen skinner og måkene skriker

Dersom du tenker deg til Nord- Norge i sommer, kan det være greit å huske på at midnattssolen gjør natten lys, og det kan være en fordel å ha med seg noe som kan dekke øynene. En buff holder ofte lenge her. Dersom du tenker deg til Helgelandskysten kan det være greit å være forberedt på et veldig yrende fugleliv. Den som er over middels interessert i dette holder vel nattevåk, men for resten av oss kan det være greit å snike med seg noen ørepropper for å få litt ro.

Mat på turen

Etter at man har pakket kajakken full av klær og camputstyr, er det ikke alltid så overdrevent mye plass igjen til mat. På langtur foretrekker vi derfor å ha med en god del Real turmat, både fordi det både smaker og metter godt, og fordi det er plasseffektivt. Det eneste man må huske i tillegg nok ferskvann, dersom man ikke oppholder direkte seg i nærheten av dette. Ellers er kajakkturer en ypperlig anledning til å svinge fiskestangen. Følelsen av å dra opp en torsk fra dypet i en liten kajakk er det lite som slår – kanskje bare følelsen av å steke og spise den etterpå. Husk derfor også godt smør, krydder og noe lett tilbehør til din potensielle fangst.

Ekstra tips på tampen

Dersom du planlegger å gå i land og potensielt fortøye kajakken, kan det være smart å lage til et tau på et par mener, med en karabin i ene enden. Den andre enden fester du i kajakken. Da har du et fleksibelt festesystem som kan gjøre det enklere å både dra i land og fortøye kajakken. Husk på tidevannsforskjellen dersom du fortøyer kajakken.

Et annet tips kan potensielt spare deg for noen kroner; solbrillesnor. Aller helst en som gjør at solbrillene flyter dersom uhellet skulle være ute.

Ellers er det som vanlig når man ferdes i naturen viktig å sjekke værmeldingen. Når man padler er det spesielt viktig å være obs på vindmengde- og retning. Det kan være fryktelig slitsomt å padle i sterk motvind på slutten av en lang padletur, og man bør gjerne tilpasse turen etter vær- og føremelding.

Øvelse gjør mester

Nå har du fått en del tips som forhåpentligvis kan gjøre deg litt bedre rustet til å legge ut på kajakktur, enten den er lang eller kort, ambisiøs eller har mest fokus på kos. Husk uansett av øvelse gjør mester, også på så banale ting som å pakke kajakken, feste sprutskjørtet og å stige inn- og ut av kajakken.

Lykke til, og god tur

Og du? Her er noen av mine favorittområder å padle i:

  • Helgelandskysten
  • Lofoten
  • Geirangerfjorden

Pakkeliste

  • Klær etter forholdene (husk tørt skift uavhengig av lengde på turen)
  • Sovepose, liggeunderlag, hodepute, telt
  • Pakkposer for å holde viktig utstyr tørt
  • Lommelykt til tidlig vår og sen høst
  • Tennverktøy som tåler vann
  • Mat og turkjøkken
  • Gnagsårplaster og sportstape til potensielt såre hender
  • Førstehjelpsutstyr
  • Myggspray
  • Gaffatape! (man vet aldri når det trengs)
  • Solbriller og caps
  • Snor til briller (gjerne flytesnor)
  • Vanntett pose til mobil
  • Nok snacks i tillegg til mat
  • Padlevest/redningsvest
  • Hansker som tåler vann
  • Crocs
  • Egnet bekledning, f.eks tørrdrakt eller skalljakke
Gå til Tips og Råd

Se alle Tips & Råd

Populære produkter

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!