Norge – Et eldorado for elvepadling
Norge regnes som et av verdens beste land for elvepadling og hygge på elven. Det er få ting jeg gleder meg mer til enn når vårsmeltingen byr på padling i krystallklare, flommende elver, nysprunge knopper og hvite fjelltopper. Når du skal padle elv er det flere alternativer til framkomstmiddel og i denne teksten hjelper jeg deg å vurdere hvilket som er riktig for deg og dine turplaner.
Forfatter: Lars Korvald
Les mer om LarsHvilken kajakk skal du velge – packraft eller elvekajakk i hardplast?
Dersom elven renner langs en bilvei pleier jeg stort sett å benytte elvekajakk i hardplast, men når elven snirkler seg ned fra fjellet uten tilgang på vei, da er det packraft som gjelder. Men hva er egentlig forskjellen på packraft og en elvekajakk og hva er viktig å tenke på for en nybegynner som ønsker å utforske elvene?
Norge regnes som et av verdens beste land for elvepadling og hygge
En tradisjonell elvekajakk er laget i hardplast og er helt stiv. Den veier ca 15–25 kg og det skal mye til for å ødelegge en sånn. Ulempen er at de er lite egnet til å bære med seg på lengre turer inn i landskapet og de mer utilgjengelige elvene.
En packraft derimot, er en lett og oppblåsbar kajakk som er laget i veldig slitesterkt materiale. De veier rundt 3–5 kg og er godt egnet for å bære med seg på lengre turer. Den store ulempen er at de går an å punktere, samt at de er en del mindre manøvrerbare enn en elvekajakk i hardplast. Av den grunn er de best egnet for roligere elver og turpadling.
Om du skal ha packraft eller en tradisjonell elvekajakk avhenger i all hovedsak av hva du ønsker å bruke kajakken til. Ønsker du å padle elver som ligger nært bilvei og/eller padle røffe stryk med store bølger, kraftige strømmer og fossefall, er det elvekajakk som gjelder. Er du derimot mer opptatt at lengre turer innover i villmarken, enten det er for å padle litt roligere stryk eller bare kose deg med en fiskestang på en lite fjellvann, så er packraft det riktige valget.
Når det er sagt så kan man padle relativt tøffe stryk med riktig packraft. Introduksjonen min til tradisjonell elvepadling var faktisk via packraft – jeg klarte meg ganske bra med packraft i Sjoa og Valldal (typisk grad 3 gradering (padling.no/elv/sikkerhet/gradering) f ør jeg gikk over til kajakk av hardplast.
Valg av riktig packraft
Dersom du har bestemt deg for at det er packraft som er riktig valg for deg, er det fortsatt et par ting du må vurdere.
Packrafter kommer i forskjellige utforminger. Alt fra helt enkle, små rafter ment for korte solskinnsturer på fjellvann, til rafter som tåler masse juling og er bygget for å tåle større stryk og mye action.
Ønsker du å padle i stryk med mye bølger og valser, bør du ha en packraft som tåler slitasjen av å skli over steiner i elven, samt direkte kontakt med spisse steiner og kanter. Packraften bør i tillegg ha lårstropper slik at du enklere kan kante kajakken fra side til side. Et spruttrekk kommer også til nytte ved slik padling, slik at vann ikke samler seg i raften. Eventuelt kan du også benytte deg av en selvdrenerende raft. Det er i tillegg en fordel om man kan justere på setet slik at du får en mer behagelig sittestilling når du skal drive med mer aggressiv padling.
Skal du bruke raften på lange turer i rolige elver eller store vann er det mindre viktig med slitestyrke, spruttrekk og lårstropper. Da kan vekten og bærevnen til raften være viktigere. Raftene i denne klassen er ofte større slik at man f.eks kan ha med seg hund, ekstra bagasje, eller til og med en ekstra person. Flere av disse raftene har også avtagbare finner for ekstra retningsstabilitet på vannet. Du kan selvfølgelig benytte en raft som er mer ment for stryk i roligere elver og vann, men disse vil som regel koste litt ekstra og da betaler du eventuelt for funksjonalitet du ikke trenger.
Sikkerhet på og i vannet
Se merSikkerhet ved elvepadling
Når du skal begi deg ut på vann i bevegelse, er det viktig å tenke på sikkergeten. Skal du bare bruke raften på fjellvann og helt rolige elver kommer du langt med redningsvest og sunn fornuft. Skal du derimot begi deg ut i stryk og kraftigere elver vil jeg på det sterkeste anbefale å ta et elvepadlekurs for å lære om elv og sikkerhet. Bruk alltid hjelm og redningsvest, i tillegg er det sterkt anbefalt med våtdrakt/tørrdrakt samt kasteline og kniv.
Åpner opp for nye turmål
Packrafting er en fantastisk måte å komme seg rundt i naturen på, og når du først har gått til innkjøp av en raft, åpner det opp for mange nye, utrolig flotte turmål.
Lykke til med valget og god tur!