Fri frakt over 1000,-

100 dagers åpent kjøp og fri retur

Klimakompensert lynrask levering 

  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem - få rabatt på første kjøp* 😃

Moskus og høy puls på Dovrefjell

Her kan du lese et innsendt bidrag vi valgte å premiere. Dette er en turhistorie fra en av våre venner i fjellsport- familien.

Har du en historie du ønsker å bidra med? Ta kontakt med oss på [email protected]

Aggressive og løpske moskusokser

Tekst og foto: Rune Olsen, 📷 Rune Olsen

Her er et kort sammendrag fra en femdagers-tur på Dovre sammen med turkompis Tommy Sørensen på jakt etter moskus.

Det hele begynte litt trått og vi fant ikke moskus første kvelden, før etter solnedgang, langt der oppe mot Snøhetta. Dagen etter bar vi på full oppakning og det kjentes på kroppen med godt over 20 kg i sekken der vi vandret med freidig mot i retning der vi så moskus i kikkert kvelden før.

Og moskusene var i samme området, så telt ble satt opp ikke langt unna en større flokk. De så ut til å holde seg et stykke opp i terrenget. Vi begynte og tusle oppover mot kjerneområdet, men ingen moskus å se. Vi gikk stadig høyere i terrenget.

En voksen hann myrhauk jaktet elegant over et større myrområde, vi fulgte den kort gjennom telelinsene da vi plutselig så en flokk villrein ute på samme myra. Altfor åpent til å snike seg særlig innpå, men allikevel et trivelig møte, og vi skulle få besøk av annen flokk ved teltet seinere utpå kvelden attpå :-)

Vi gikk tilbake til moskusmodus etter en kort seanse med villreinflokken. Plutselig åpenbarte det seg en kraftig moskusplugg oppe på toppen av en kolle. Vi tuslet opp mot kollen og like bak lå det et gammelt militæranlegg. Vi gikk forsiktig bort og plutselig ser vi to moskuser bak et hjørne av ei brakke, kun på 30m hold! Av rein refleks rygger vi umiddelbart unna og ingen av moskusene så ut til å reagere. Heldigvis!!
Vi går ut av området og stiller oss ca 100 m fra brakka...da kommer en olm, djevelsk moskus oppe på kollen

 ...den tverrstiller seg brått, tar oss kort i øyesyn og begynner og gå mot oss....vi rygger lett, SÅ sparker den illevarslende i lyngen med høyre forbein og setter umiddelbart grusom fart rett mot oss. Hva vi gjør? Jo, vi beiner det remmer og tøy kan holde! Vi kikker oss over skulderen etter 50 m og der kommer bulldoseren i full galopp!

Disse særdeles kompakte pelsballene kan nå en toppfart på 50 km/t....jeg med full oppakning på ryggen og tungt fotoutstyr i handa....vel...det føles som i drømmene man hadde som liten sneip, når du blei jaget av et ondsinnet vesen ....du løper i tjukk, tjukk sirup....

Den føltes jævla nærme nå...hjernen går med ett inn i overlevelsesmodus, tankene flyr, løpskraften tar slutt, alternative planer legges, Tommy lå en meter foran meg, så det var meg han ville nådd først...jeg kikker meg over skulderen igjen og ser at den bråstopper og setter bredsida til.
Klarer vel såvidt å si til Tommy med min ekstemt tørre strupe at den har stoppet! Da hører jeg et Halleluja som gir ekko langt inn til Snøhetta :-)  Ingen 100 m har blitt tilbakelagt med så mye adrenalin, tankevirksomhet og fotsvette, tro meg!

Vi går store omveier for å prøve å unngå denne flokken på vei ned til teltet, men det skulle vise seg å bli vanskelig. Plutselig var de ekstremt aktive, og løp som ville over hele området og vi var innesperret av en flomstor elv og en kolle. En svær flokk hindret videre vei ned til teltene.

Vi trakk oss lengre og lengre opp mot Snøhetta. Tåka kom, det begynte å snø tett og sikten ble dårlig, og moskusen stengte fortsatt retrettmulighetene til teltet. Vi tok midlertidig tilflukt inne i et lite klaustrofobisk dreneringsrør som gikk under grusveien opp til Snøheim.

Det begynte dessuten å bli seint på kveld.....og svært kaldt, rundt 7-8 blå. Vi la alternative planer hvis situasjonen ikke endret seg, men etterhvert så det ut til at dyrene roet seg litt og vi prøvde en rute langs den flomstore elva, men haka var at det var et stykke hvor vi ikke så moskusen og bare kunne håpe på at de ikke kom løpende over åskammen. På det nærmeste hadde vi de på 50m, og det føltes ikke trygt i det hele tatt! Aldri har sniking vært mer spennende!

Vel framme ble vi møtt av et par moskus som gressa rundt teltet, samt en flokk villrein nede i dalen under oss mens sola gikk rolig ned. Vi knipset litt før vi bestemte oss for å bryte leir og finne en mindre utsatt teltplass lenger ned i dalen.

Men først måtte vi vente lenge før de to moskusene valgte å finne en bedre beiteplass.....ny camp ble slått i nattemørket....sovna vel ikke umiddelbart, for en dag, en dag jeg aldri glemmer!

Og skal du opp i moskusland, ha alltid med deg en som løper saktere enn deg 😜

🤳 #fjellsport_no

Moskusvettreglene

Selv om denne historien og andre fortellinger fra møte med moskus kan virke spennende og forlokkende - er det viktig for oss å formidle at disse dyrene er ville og uredde. Dovrefjell nasjonalparkstyre har derfor laget noen enkle forhåndsregler du bør tenke på, før du setter kursen mot Dovre eller andre områder med moskus.

1. Hold god avstand

Sikkerhetsavstanden til moskusen er 200 meter. En fullvoksen moskusokse kan veie 450 kilo, og den kan løpe i 60 km/t. Det kan ikke du, så det er lurt å overholde sikkerhetsavstanden.  

2. Hold oversikten

Når du nærmer deg moskus, bør du alltid telle flokken, slik at du har oversikt over alle dyrene. Da slipper du å bli overrasket av en fullvoksen moskusokse som du ikke la merke til.  

3. Fortell hvor du går

Moskusen hater overraskelser, så det er ikke lurt å leke gjemsel med den. Vis tydelig hvor du er, og ikke prøv å snike deg innpå dyrene.  

4. Vær oppmerksom

Følg med på tegnene moskusen gir. Så lenge dyrene er klar over at du er der, oppfører seg normalt og du overholder sikkerhetsavstanden, kan du ta deg god tid.  

5. Det er ingen skam å snu

Hvis moskusen ser irritert ut (graver i bakken, kaster med hodet, blåser i nesa eller begynner å krangle med andre moskuser), er det på tide å takke for besøket. Trekk deg rolig tilbake den veien du kom fra.  

6. Ta med nødvendig utstyr

For at du skal få en god opplevelse, bør du ha på deg solide sko, ta med deg varme klær og ha nok mat og drikke i sekken. Du bør også ta med deg kikkert, slik at du kan studere moskusen på nært hold selv om du holder trygg avstand.  

7. Vær forberedt på uvær og kulde

Været på fjellet kan være lunefullt, selv midt på sommeren. Ta en titt på værmeldingen før du legger ut på tur, og vær forberedt på å snu.  

8. Nyt opplevelsen

Ta deg god tid på fjellet. Kos deg, og la naturinntrykkene synke inn.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!