Foto: Anders Vestergård
Hvordan velge sovepose?
En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen. Dette luftlaget varmes opp av kroppsvarmen og utgjør isolasjonen mellom deg og luften utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på nok luft til å stenge kulden ute.
I denne sovepose-guiden har vi samlet gode tips som vil hjelpe deg til å velge den rette soveposen for ditt bruk, og for ulike sesonger.
Generelt er det litt bedre å være for varm enn for kald
Sovepose vinter vs. sovepose sommer
Husk å velge en sovepose som passer til ditt bruk. Det er forskjell på om du skal ligge ute (altså ikke i hytte) i vinterstormer eller kun på sommeren i finvær. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i er – og legg så til en liten sikkerhetsmargin. Alle soveposer du kan kjøpe på Fjellsport.no har temperaturangivelse.
Noe å ha i minne, er at det er forskjell på komforttemperatur for menn og kvinner! Som regel er det litt bedre å være for varm enn for kald, men altfor varm er heller ingen god idé. Selv om det er mulig å lufte ekstra, så er det kanskje smartere å kjøpe en rimelig sommerpose i tillegg til en skikkelig god vinterpose.
Dunsovepose eller syntetisk sovepose?
Dunsoveposer og syntetiske soveposer har ulike egenskaper, men begge kan fint bli med deg på en hvilken som helst tur. Dun har egenskapen av å holde deg varm i kulda, samtidig som den kan være sval og god ved varmere temperaturer. Måten dunet og lufta virker sammen som fyllmasse, gjør at de isolerer svært godt mot kalde temperaturer. Som kjent er dunsoveposer gjerne dyrere enn det syntetiske alternativet, men du får til gjengjeld en sovepose som er enkel å komprimere (husk bare å oppbevare soveposen fritt og ikke i pose) og som varer i mange år.
Fordelene ved syntetisk fyll i soveposen er at den gjør seg bedre enn dunsoveposen om den blir våt, den kan oppbevares i soveposetrekket sitt, den holder deg god og varm, og er gjerne et rimeligere alternativ.
Ytterstoff
Alt stoff i posen må være pustende slik at kondensen fra kroppen ikke skaper fuktighet i soveposen. Noen soveposer har anti-glistoff på undersiden slik at den ikke skal gli av liggeunderlaget. Noen ytterstoff tåler litt vann, men ikke regnskurer. Du kan ha et regntett yttertrekk utenpå posen, men husk på at det må være pustende for å unngå kondens. Et slikt trekk vil øke komforttemperaturen med noen grader også.
Populære soveposer
Se flereKomforttemperatur
En sovepose holder på luftlaget rundt kroppen, varmer dette opp ved hjelp av kroppsvarmen, og isolerer deg fra lufta utenfor. Desto kaldere det er ute, desto tykkere må soveposen være for å kunne holde på nok luft.
Alle soveposer har en temperaturangivelse. Det som etter Europeisk standard kalles komforttemperatur, er den nedre temperaturgrensa for at ei gjennomsnittlig kvinne skal kunne sove komfortabelt i ei avslappet stilling. Tenk på hva det kaldeste du kommer til å ligge ute i er – og legg til en liten sikkerhetsmargin.
Sjekkliste for kjøp av sovepose
- Sjekk om posen passer til dine mål. Personlengde er oppgitt i centimeter, tenk over om du ønsker litt ekstra plass.
- Det er vanlig å regne kroppslengde pluss 10 – 15 cm.
- Høyrehendte vil åpne med venstrehånd (ofte markert med L).
- Venstrehendte vil åpne med høyrehånd (ofte markert med R).
- Det finnes soveposer som er laget spesielt for kvinner (annen passform).
- Det finnes også egne soveposer beregnet for barn.
- Er det hodehette med strammemuligheter?
- Hva slags liggeunderlag har jeg? Det er mye varme å hente ved å bruke et godt liggeunderlag som isolerer mot bakken, og det er dessuten mye mer behagelig å sove på.
- Husk også at en lakenpose i silke eller bomull kan øke komforttemperaturen med noen grader – dette forenkler også hygienen.
Pakking av soveposer
"Når du kommer hjem fra tur, husk å lufte og tørke posen"
Rist av posen om den er skitten og tørk den hvis den er fuktig! Når posen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi, og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang. Husk også at når du har slått opp teltet bør du rulle ut soveposen med en gang, slik at den får utfoldet seg til full størelse. Spesielt gjelder dette ved bruk av dun, men fiberposer bruker også litt tid før de er "klare". En komprimert sovepose isolerer dårligere.
Mulighet for å slå sammen to soveposer
Man kan slå sammen to soveposer hvis en pose har venstreåpning og den andre har høyreåpning. Så lenge to soveposer, en høyre- og en venstreversjon, har samme type og størrelse på glidelåsen, kan de kobles sammen. Innenfor samme merke er det vanlig at produsenten bruker samme glidelås på alle soveposer, men dobbeltsjekk om du er usikker. Det finnes desverre ingen standard mellom de ulike produsentene, slik at det er ikke sikkert at to poser med ulik produsent kan kobles sammen. Verken soveposen eller glidelåsen behøver å være like lange, men det er en fordel om glidelåsene har samme lengde.
Vær oppmerksom på at når to soveposer kobles sammen så øker volumet i posen, og nakkelukkingen vil ikke fungere optimalt. Dette gjør at soveposene ikke vil ha de samme temperaturgrensene som når man bruker en enkel pose alene (soveposene vil bli kaldere selv om man deler kroppsvarme). I tillegg vil det bli åpning i hodeenden, slik at man mister varme ut av posen.
Oppbevaring av soveposer
Når du kommer hjem fra tur, husk å lufte og tørke posen. Soveposer bør lagres hengende eller liggende ute av trekket. Ikke bruk kompresjonstrekket for oppbevaring; da synker fibrene sammen mye fortere og soveposen mister isolasjonsevne. Kompresjonstrekkene er til transport. Med enkelte poser følger det med et oppbevaringstrekk som fungerer bedre, men det aller beste er å lagre posen hengende.
Barn i sovepose
Husk at det finnes egne soveposer for barn. På disse vil ingen seriøse butikker oppgi temperaturgrenser - barn skal ikke teste grensene for kulde.
Vi har og en egen artikkel og guide om sovepose for barn, der kan du lese mer om muligheter, tips og råd.