Hvordan velge riktig hodelykt
Godt lys er viktig.
Uansett hvilken aktivitet eller oppgave man holder på med, er det viktig med godt arbeidslys.
Hodelykter har åpnet opp for muligheter til aktiviteter i mørket som tidligere var forbeholdt de få som turte. Enten det er å kjøre på ski, kveldstid i gummiskogen, hundekjøring i mørketiden eller løping på en lokal skogssti om høsten, uten lys kommer du sjelden langt før du ligger langflat på bakken.
Å lese i teltet krever annet utstyr enn om du driver ettersøk i jakta og for barn kan det være lurt med lykter som hverken blir for sterke eller varme, da de like gjerne brukes under dyna eller på vei til toalettet om natten.
Vi i fjellsport er opptatt av godt lys og har et godt utvalg av hodelykter i alle prisklasser
Hvem skal bruke lykten?
Noen lykter blir både varme og er tunge, og egner seg dårlig for barn. Om et barn for eksempel sovner med en hodelykt på hodet, er det viktig at den ikke gir fra seg nok varme til å enten bli en brannfare eller kunne skade huden om man ligger på den.
Mange hodelykter for barn, har dessuten hodebånd som løser seg ut ved hard belastning for å forhindre eventuelle kvelningssituasjoner.
Hvor mange lumen og hvor mye lys trenger du?
Lumen er et litt forvirrende tall, som de fleste er enige om at får ufortjent mye fokus når det gjelder lykter og hodelamper. Tallet kan typisk variere fra tretti til mange tusen og prisen øker ofte i takt med antall lumen. Det er viktig å også se på lyktens lyslengde og spredningsgrad om man først skal forholde seg til tall i valg av lykt.
En annen utfordring med mye lys er at batteritiden minker i takt med at lysstyrken øker, derfor er det ofte ekstra viktig på de sterkeste lyktene at man kan dempe lyset, så man ikke bruker mer lys enn man trenger. Noen lykter demper seg automatisk etter forholdene og noen lykter har et nød-lys-modus for å gi minimalt med lys i en time, så du om ikke annet i hvert fall finner veien hjem i mørket.
Hvor lang batteritid trenger du?
Som med alt annet på strøm, så er man fort bundet av batteritid på hodelykter. Batteritiden kan variere fra under en time til mange hundre timer på forskjellige lykter og ytre påvirkninger som alder på batteriet og temperatur vil kunne ha stor påvirkning.
Populære hodelykter
Se merEn lett og balansert lykt?
Batteriene til lykten er som regel den tyngste bestanddelen og balansen kan løses på forskjellige måter. De største batteriene krever som regel en lengre ledning til lykten, ofte gir det deg og muligheten til å ha batteriene på innerlomma, som vil være med å øke batteritiden betraktelig. Noen velger å ha batteriene på bakhodet, ofte for å balansere ut vekten av lampen som sitter i pannen. Det gjør og at lampehodet kan bygges lite og ikke stikke særlig lengre ut fra hodet enn nesetippen. Den enkleste løsningen er å ha batterier i en kasse, sammen med lampehodet, på pannen.
Foto: Sindre Kolbjørnsgard
Hodelykter har flere bruksområder
Når både priser og styrken på hodelykter har gått oppover i takt de siste årene, har det og kommet frem et ønske om å kunne ha bare en lykt, og den skal kunne brukes til alt. I dag er det vanligere å bruke like mye som man tidligere brukte på hodelykt, sykkellykt, turlykt, løpelykt og kanskje batteripakke på kun en lykt. Da vil man gjerne at den skal kunne fylle alle rollene, også bedre enn tidligere.
Mange lykter kommer med eller lar seg kombinere med fester og løsninger for å bruke lykten både på sykkelstyre og på pannen for eksempel. Enkelte lykter kommer med festere for å enkelt kunne feste de på hjelm og noen har og et lys på batteriet, som vil kunne fungere som baklykt på en sykkel.
Oppladbar eller batteridrevet hodelykt?
Før det ble vanligere med usb som ladestandard var det fremdeles mange som foretrakk tradisjonelle batterier på reise, da de kunne være enklere å få tak i. Flere og flere lamper levers med oppladbare batterier, men dette er ofte et fordyrende element på produktet. Noen ganger kan batteriene og brukes som batteribanker til å drive andre enheter og ekstra batterier blir både billigere og bedre i takt med utviklingen.
Utskiftbare batterier kan selvfølgelig og være oppladbare og gir en sikkerhet i at man alltid kan ha med ekstra batterier, så mye man ønsker og gidder å bære.
Foto: Sindre Kolbjørnsgard
Farger på lyset?
RGB (Red, Green, Blue) er en betegnelse som ofte går igjen på mange lykter, det betyr ganske enkelt at man kan velge hvilken farge man vil ha på lyset. Noen har flere, og andre færre alternativer.
Rødt lys er det vanligste alternativet utover det hvite som er standard. Rødt lys bruker ofte mindre batteri enn det hvite, men lyset bærer ikke like langt i terrenget. Det største argumentet for rødt lys er at det ikke påvirker nattesynet i like stor grad og det er derfor populært på sjøen, blant jegere og andre som i stor grad forsøker å benytte seg av det naturlige lyset fra skumring og måne.
Oppsummering
Som med så mye annet utstyr til friluftsbruk, så er det ikke et produkt som passer best for alle.
Selv føler jeg at jeg har funnet en løsning som fungerer perfekt for oss:
Barna har egne lykter, med tradisjonelle batterier. Lyktene er barnevennlige, rimelige og driftsikre til deres bruk.
Vi voksne har to lykter fra samme merke, den ene med over 2000 lumen, den andre med ca. 1500. Alt av batterier og ekstrautstyr kan brukes av begge lyktene. Vi har batterier til å feste på bakhodet og batterier som er større og passer fint for å ha i lommen eller til å feste på sykkelrammen. Batteriene fungerer og som batteribanker på tur, og de kan lades via usb og solcelle
Om du fortsatt er er usikker på hvilken lykt som passer for deg, ikke nøl med å ta kontakt med oss og vår kundeservice