KundeserviceReturinfo
  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem og få 30% på ditt neste kjøp*! Mer info her

foto: Sindre Kolbjørnsgard

Hytte til hytte

Her har vi samlet noen turforslag til inspirasjon og motivasjon.
Disse turforslagene er hentet fra ut.no. Der og på inatur.no finner du et enormt utvalg av hytter, overnattingssteder og turforslag. 

Hytte til hytte har blitt et fast innslag i det norske friluftsliv. Sommer som vinter ferdes folk i det lange land mellom hytter, buer og gapahuker. Bemannede eller ubemannede, ofte med full eller halv- pensjon. Det er og gode muligheter for å kombinere det med telt i villmarken underveis.

Hva pakker jeg når jeg skal gå fra hytte til hytte?

Noen ting er greit å få avklart før du begynner å pakke

  • Skal du kun overnatte på hytte -  er det dyne og sengetøy der?
  • Har du tilgang på frokost og middag på hytte, kanskje du ikke behøver kokeutstyr?
  • Kan du ha med hund på hytta?
  • Er du sikker på at det er ledig plass på hytta? Har du en løsning om det evt. er opptatt eller fullt?
  • Hva sier værmeldingen?
  • Har du tilgang på rent vann underveis?

En enkel oversikt og pakkeliste til inspirasjon:

Skal du gå hytte til hytte? Vi viser deg et bra utgangspunkt for pakkeliste i denne videoen!

Vi har dessuten laget en egen side der vi har samlet flere pakkelister for forskjellige turer.
Vi har dessuten guider som hjelper deg med valg av og hvordan pakke ryggsekk, hvordan velge fjellsko og hvordan du orienterer med kart og kompass.

Har du en tur du har lyst til å dele med oss? Send oss en mail på [email protected]

Hardangervidda

Rundtur på Hardangervidda - Dyranut - Nybu - Halne - Kjækkja - Kjeldebu

Link til denne turen på ut.no

Hardangervidda er et fjellparti som er enkelt tilgjengelig for veldig mange. Det er gode muligheter med både buss og tog for å komme seg til fjells, og spesielt sommerstid er det stort sett fine forhold på veiene over fjellet.

Rundtur på Hardangervidda, spesielt egnet for familier. Fordeler du turen på 4 dager får du ca 13 km hver dag. En relativt flat løype som også egner seg for barn og mindre turvante voksne. Turen ble gjennomført i 2016 med barn fra 4 - 8 år. Selv om de enkelte distansene ikke er så lange bør en forberede seg godt til en slik tur. I utgangspunktet er dette lagt opp som en telttur, men om en legger opp til en lang første etappe kan en overnatte på hytter, Halne, Krækkja og Kjeldebu.

For voksne kan turen fint gjennomføres på 2-3 dager.

Like før Kjeldedalen, forbi fjellet etter Krækkja, er det en elv som i noen tilfeller må vades. Dette kan unngås ved å balansere på steiner noen titalls meter nedenfor, men det kan være krevende for enkelte. Videre inn mot Kjeldebu kan det også være våt og fuktig sti, så gode fjellsko anbefales.

Turen kan avsluttes med god middag på Dyranut.

Jotunheimen

Fra Sognefjellet ned Utladalen til Sognefjorden

Link til denne turen på ut.no

Dette er kanskje en av de vakreste fjellturene i landet. Turen tar deg fra høyfjellet og Sognefjellshytta ned flotte Vetle Utladalen til Skogadalsbøen, gjennom Utladalen og frem til Sognefjorden. Denne turen må oppleves! Deler av turen ble gått av Lars Monsen i 2018 som del av DNT's 150 års jubileum. 

Dag 1: Sognefjellshytta - Skogadalsbøen
Avstand: 13,4 km 

Stien tar av i sydenden av P-plass på Sognefjellshytta. Etter ca 1,5 km forbi stidelet til Fannaråkhytta. Videre forbi Rundhaugstjønne på østsida og ned til stidelet mot Krossbu. Sørover ned i Vetle Utladalen. Steindøla og Kongsdøla passeres på helårsbruer før man kommer ned til Storebrui i Utladalen. Stidele til Fannaråkhytta og Turtagrø på vestsida av Utla og til Leirvassbu og Olavsbu på østsida. Over helårsbrua og sørover ned Utladalen i frodig terreng til Skogadalsbøen. Fin sti og forholdsvis lettgått rute. Det er lagt gangbaner i våte myrområder i Vetle-Utladalen.

Dag 2: Skogadalsbøen – Sognefjorden og Vetti
Avstand: ca 17 km

Sørover og på helårsbru over Skogadøla og til stidelet til Olavsbu, Gjendebu og Fondsbu på andre sida av elva. Videre til nytt stidele til Fondsbu, Tyinholmen og Koldedalen. Fortsatt sørover og på helårsbru over Uradøla og forbi der umerka rute tar ned til Vormeli og så bratt opp mot Friken. Fin utsikt mot Hurrungane her. Så bratt ned mot Fleskedalen videre på helårsbru over Fleskedøla. Videre gjennom skogen til Vettismorki, dette partiet av stien går i bratt terreng. 

Fra Vettismorki er det to alternativer i starten: Enten sørover på bru over bekken ved setrene og langs Morka-Koldedøla og over denne på helårsbru (kortest, men uten utsikt til Vettisfossen) og til stidelet til Morkaskaret, Tyinholmen og Torolmen og videre i vestlig retning inn på stien fra utsiktspunktet over fossen. 

Eller vestover forbi setrene og gjennom Vettismorki og til kanten av stupet ved Vettisfossen og så over Morka-Koldedøla på helårsbru og til stidelet for ruta langs Morka-Koldøla. Herfra sørvestover og etter hvert bratt i mange slyng ned til Vetti Gard. Herfra går det grusvei til Hjelle, ruta ender på Svalheim gard i Øvre Årdal.

 

Rondane

Hjerkinn- Haverdalseter- Grimsdalshytta- Dørålseter- Rondvassbu- Spranget (Mysuseter)

Link til denne turen på ut.no

Klassikeren fra Hjerkinn til Mysuseter går gjennom de fleste naturtypene i Rondane. Gjennom frodige daler, stein og ur, med utsikt til de karakteristiske, runde rondene. 

Dag 1:
Ta morgentoget fra Trondheim eller Oslo og gå til Grimsdalshytta første dag . Den ligger i en av Norges vakreste seterdaler med et levende kulturlandskap. Eventuelt kan man ta en overnatting på Hageseter. 

Dag 2:
Fra Grimsdalshytta; fortsett gjennom Dørålglupen til Dørålseter. Høgronden, Midtronden og Digerronden er et imponerende skue.

Dag 3:
Ferden går så til Rondvassbu over Rondhalsen fram til hytta.

Dag 4:
Følger du veien eller stien ned til Spranget ovenfor Mysuseter. Herfra buss til Otta .

Sylan

Trekanttur i Sylan; - om Roltdalen og Storerikvollen

Link til denne turen på ut.no

Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi opp til en firedagers tur hvor vi får med oss både Schulzhytta, Roltdalen og Storerikvollen. Turen er like fin som vintertur, f eks som en kort påsketur eller vinterferietur.

Dag 1:
Vi drar inn til hytta om kvelden, så kommer vi oss av gårde i god tid på første dags-etappe. Ruta over til Schulzhytta, betjent, TT, 7 t, går om gamle Litlefjellet gruve, framover høgfjellet og tar ned gjennom de øvre deler av Roltdalen. Hytta ligger godt til nede i dette natur- og kulturlandskapet, urørt av veger, kraftutbygging og andre større moderne tekniske inngrep.

Dag 2:
Turen til Ramsjøhytta, selvbetjent, TT, 5 t, er en lett tur. De spreke kan ta turen over Saufjellet og Ramfjellet på nordsida eller Fongen på sørsida av dalen. Turen over Fongen tas opp fra dalen og opp på ryggen øst for Litlfongen og ryggen til topps. Nedturen kan legges ned ryggen til Ramskardet eller sørøstover fra toppen innunder Fongskaftet fram mot Fongtrøa og ned i dalen sørvest for Ramsjøen.

Dag 3:
Merkaruta til Storerikvollen, betjent, TT, 6 t, går om Skarpdalen, fram gjennom dalen til Sjursvollen og etter den gamle setervegen til hytta. Er været flott, kan turen enten legges rett opp fra brua over Lødølja og over Sankåkleppen eller fra Skarpdalen og opp over Blåhåmmåren. Begge disse toppturene gjør at du kommer deg opp i høgden og får utsikt.

Dag 4:
Turen tilbake til Bjørneggen, 8t, går i variert og lettgått terreng. Det anbefales en første rast på turen ved Sandtjønna. Her er det fin sandstrand, men det er kaldt i vatnet, vanntilførselen til tjønna er stort sett kaldt kildevann. På slutten av turen går det lett ned gjennom det åpne skogsterrenget i Hårrådalen.

Vinter:
Vinters tid følges i hovedsak de samme rutene som om sommeren. Rutene er permanent vintermerket og de fleste suppleringskvistes i påska. Turene over toppene anbefales også vinters tid, men vær oppmerksom på rasfare. De samme ruter opp og ned fra Fongen anbefales også for vinterturer. I rasfarlige perioder anbefales ikke tur over Fongen.

Beiarfjellet, Saltfjellet

Fra fjell til fjord - fottur fra Beiarfjellet til Åseli med overnatting på Tverrbrennstua og Lurfjellhytta

Link til denne turen på ut.no

Dag1:
Turen starter med buss til Beiarfjellet, (buss 300 Beiarn fra Bodø sentrum om ettermiddagen).

Fra P-plass går en godt merket sti to km mot sørøst til Tverrbrennstua. Overnatting her.

Dag 2:
Starter med å følge samme stien tilbake til P-plass og krysse fylkesvei 813 og følg rødmerket rute nordvestover, øst om Grønlihågen, mot vestsiden av Gjømmervatn. Sommerstien går i fjellskråningen langs vatnet på ca 600 moh, og videre i fjellterrenget øst om Hompan med Lurfjelltinden (1284) bak, og videre fram til den skrår nedover en åsrygg og til venstre ved stikryss og fram til Lurfjellhytta.

Etter overnatting på hytta går turen videre rett vestover 2 km i svakt stigende terreng til stikryss. Rekken med fjell mot vest er dominerende, og mellom disse vil du finne den merkede stien mot Åseli. Etter en stigning på knappe 200 høydemeter fra stikrysset passerer du Skarvatnet, og terrenget flater ut. Børvasstindan, som er en samlebetegnelse for de to fjellrekkene du går mellom, har topper på mellom 1000 og 1200 m. Du har Åselitindan til høyre og Falkflogtindan til venstre. Du passerer flere mindre vatn den neste timen som alle innbyr til en dukkert. Før nedstigning mot Øvre Åselivatn kan du i klart vær nyte den fantastiske utsikten mot nord der Åselidalen, Straumøya, Bodøhalvøya, Landeghode og, hvis du er heldig, Lofotveggen fanges i samme blikk.

Bratt nedstigning mot vatnet, delvis sikret med kjetting å holde i. Videre langs vatnet og kryssing av utløpet via liten bro. Ned til Nedre Åselivatn og til P-plass ved Fylkesvei 17. Her passerer bussen fra Glomfjord til Bodø flere ganger daglig.

Finnmark
Skibotndalen – Kautokeino

Norge på langs med barn / Etappe 16.1 / Skibotndalen – Kautokeino

Link til denne turen på ut.no

Etappe 16
Dette er første del av sekstende og siste etappe av en tur fra Lindesnes til Nordkapp. Turen har en samlet lengde på 314 mil, og er tilpasset barn. Denne delen av sekstende etappe går i Troms og Finnmark, og er på sytten mil. Vi gikk her sommeren 2015 og brukte tretten dager, reise og fire hviledager medregnet. Barna var ti og elleve år.

Dag 201
Tromsø – Jernbrua/Ruovdesildi
Jernbrua/Ruovdesildi – Loassuhytta, 15 km, 8 timer
Reise: Buss fra Tromsø til Jernbrua/Ruovdesildi i Skibotndalen.
Rute: I terrenget og på sti til Loassuhytta.
Overnatting: Vi overnattet på Loassuhytta, som er en åpen Statskoghytte.

Dag 202
Loassuhytta – Bižushytta, 16 km, 9 timer
Rute: I terrenget til Jeavasjávri, som vi rundet i sørøst. Videre i terrenget til Bižusvággi.
Overnatting: Vi overnattet i Bižushytta, som er åpen Statskoghytte. Hytta er markert på kartet, men ikke angitt med navn. Hytta ligger i Bižusvággi, 1 km fra riksgrensen.

Dag 203
Bižushytta – Ovi Raishiin, 38 km, 14 timer
Rutebeskrivelse: Fra Bižushytta langs spor etter terrenggående kjøretøy til sørenden av Guolasjávri. Langs innsjøen til nordenden, underveis vading av Lágosjohka.

Fra nordenden av Guolasjávri langs kjørespor og i terrenget til høyde 791 på Stuora Gulpooaivi, underveis vading av Biedjojohka og Čoalbmejohka. Fra høyde 791 langs DNT-merket rute fin5 til Saraelv og Øvre Kjerkestilla. Overnatting: Ved Øvre Kjerkestilla ligger Ovi Raishiin, en utpost tilhørende Halti nasjonalparksenter. Her er det flere muligheter for innendørs overnatting. Vi overnattet i Nordkalottstua, låst med DNT-nøkkel. Ovi Raishiin er foreløpig ikke markert verken med symbol eller navn på turkartet fra norgeskart.no

Dag 205:
Ovi Raishiin – Sieimma, 10 km, 6 timer
Rute: Fra Ovi Raishiin oppover langs Reisaelva, merket rute fin4, til Sieimma. Overnatting:
Sieimma er åpen Statskoghytte. Hytta ligger på motsatt bredd, men det er tilrettelagt med robåt og redningsvester. Hytta har tre sengebrisker.

Dag 206:
Sieimma – Nedrefosshytta, 18 km, 9 timer
Rute: Fra Sieimma langs merket rute fin4 til Nedrefosshytta. Underveis passerte vi Mollisfossen, på motsatt bredd. Overnatting: Nedrefosshytta er ubetjent DNT-hytte. Her er vedfyrt badstue og badekulp.

Dag 208:
Nedrefosshytta – Reisavannhytta, 30 km, 11 timer
Rute: Fra Nedrefosshytta langs merket rute fin3 til Reisavannhytta. Underveis gikk vi om Imofossen, hvor Reisaelva og Spanijohka møtes med hvert sitt fossefall, det ene bredt, det andre høyt. Ruta om Imofossen har et bratt parti som krever noe klyving. Ruta er stedvis dårlig merket, men er vel verdt innsatsen. Overnatting: Vi overnattet på Reisavannhytta, som vi hadde leid av Statskog. Hytta har innlagt strøm.

Dag 210:
Reisavannhytta – Čunovuohppi, 34 km, 8 timer
Rute: Vi feilnavigerte og fulgte kjerrevei nordover til Joalotoaivi. Derfra langs vei til merket rute fin1, som vi fulgte til Čunovuohppi. Veien vi gikk på går mellom nedlagte Biedjovággi gruver og Kautokeino, og var lite trafikkert, to biler i løpet av seks timer. Overnatting: Vi overnattet på Madam Bongos Fjellstue, angitt på kartet med sitt tidligere navn Čunovuohppi.

Dag 211
Čunovuohppi – Kautokeino, 12 km, 4 timer
Rute: Langs vei til Kautokeino. Forsyning: Kautokeino har to matbutikker. Overnatting: Vi overnattet i hytte på Arctic Motell and Camping.

Kort sagt og veien videre
Fra Lindesnes til Nordkapp er det 171 mil i luftlinje. Går du fra Jernbrua/Ruovdesildi i Skibotndalen til Kautokeino, ender du opp 33 km nærmere Nordkapp. Dette svarer til 200 meter per tilbakelagte km.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies