KundeserviceReturinfo
  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem og få 30% på ditt neste kjøp*! Mer info her

Dunprodukter til alle bruksområder

De landlevende dyrene som tåler den sterkeste kulden er kledd i fjær, ikke uten grunn. Luft er varme og ingen syntetiske produkter holder på luft på den måten naturlig dun klarer.

Et dunprodukt forbindes ofte med høy komfort, varme og lav vekt. De fleste foretrekker å sove med en dunsovepose og en dunjakke er ofte å foretrekke i riktig kalde situasjoner. Dunsokker, dunluer, dunvotter og dunbukser ser vi ofte høyt til fjells, men også i bygatene kan man stadig se mer og mer dunprodukter. Impregnering og behandling av dun er en relativt ny teknikk og har gitt dunet flere bruksområder og dun kan nå brukes i situasjoner det oftere kom til kort tidligere.

Vi har og en egen guide som gir deg noen tips og råd om du er uheldig å få et hull i dunjakken, buksa eller soveposen.

Hva er egentlig dun, hvorfor liker vi det?

Dun er et naturprodukt som har en utrolig god isolasjonsevne i forhold til egenvekt. Dunet holder veldig godt på luften rundt seg og er i sammenligning med syntestiske produkter med samme vekt mye varmere. De fleste dunprodukter inneholder en blanding av dun og fjær- Det er viktig å skille på disse to. Man kan si at fjær er todimensjonale og dunfibre er tredimensjonale. Fjær er betydelig tyngre og stivere enn dun men man trenger noe fjær for at dunet skal holde seg på plass.

"Et godt dunprodukt er i hovedsak bestående av luft - holdt på plass av dun"

Dun kan ikke spinnes eller veves som for eksempel ull, så det vanligste er å lage små hulrom eller kanaler som man fyller med dun og syr sammen. I en dunjakke uten kanaler ville alt dunet samlet seg helt nederst. Å fylle opp et produkt med for mye dun vil klumpe dunet og ikke gi plass til noen luft til å bli oppvarmet. Dun trenger luft og plass for å kunne puste og varme. Siden dun hovedsakelig består av luft tar det liten plass om man komprimerer det og de fleste dunprodukter vil kunne pakkes små i forhold til tilsvarende produkter med syntetmaterialer.

Populære dunjakker til dame

Se flere

Populære dunjakker til herre

Se flere

Så hvorfor har vi ikke alltid på oss dun?

Dun er unikt i beskyttelse mot kulde, men er ikke nødvendigvis like bra i beskyttelse mot fukt, hverken utenfra som regn og snø eller innenfra som svette og kondens. For at dunet skal kunne få transportere bort fukt og puste blir det ofte pakket i veldig tynne, tettvevde materialer. Vi kan selvfølgelig beskytte dunet med å pakke det inn i vanntette materialer eller med membraner, men dunet vil da ikke få mulighet til å puste og vil allikevel kunne klumpe seg på grunn av kondens. Ved røff bruk vil man kunne ha behov for kraftigere yttermaterialer, men da vil vekten ofte også gå opp og mange ser da heller mot produkter med syntetisk isolasjon.

"Om dunfibrene klemmes flate vil syntet kanskje være et bedre alternativ"

Hybridprodukter inneholder ofte en blanding av syntet og dun, ofte med egne paneler med syntet der det er behov for å tåle ekstra slitasje og beskyttelse mot fukt. Går man med sekk vil dunfibrene uansett klemmes flate og syntet vil fungere like godt

Behandlet dun

Om man ønsker et dunprodukt med lettest mulig ytterstoff men samtidig ønsker at det skal tåle fukt kan det være alternativ med behandlet dun. Noen dunprodukter på markedet er hydrofobisk behandlet (impregnert) for å tåle fukt bedre. Det vil og ha en betydelig effekt på tiden det tar å tørke produktet om det skulle bli gjennombløtt.
Å impregnere dunet er en kostbar og tidkrevende prosess, noe som ofte gjenspeiles i prisen.

Hvordan lages dunprodukter og hvilke fordeler og ulemper er det ved konstruksjon?

Noen av de letteste dunproduktene vil kunne se skitne/flekkete ut siden yttermaterialene er så tynne at de er gjennomsiktige og man vil kunne se dunet og spesielt fjærene gjennom stoffet.
Et dunprodukt kan lages på en rekke forskjellige måter, men vi snakker hovedsakelig om to forskjellige teknikker når det skal sys sammen. I en Stitch through konstruksjon er det sydd tvers igjennom for å holde dunet på plass i de forskjellige kanalene. Denne metoden er den letteste men medfører at man lager kuldebroer uten isolasjon ved hver søm. Box wall består av kammere med individuelle, godt pustende materialer mellom kanalene, noe som gir en økt vekt men dunet får mer plass til å blåse seg opp og isolere. Ved å benytte forskjellige vinkler på boksene kan man lage trapesoide former for økt isolasjon men mengden materiale vil igjen øke og vekten og komprimerbarheten vil gå opp.

Tenk på dette når du skal kjøpe dun

De aller fleste merker som selger dun i Norge i dag har en eller annen form for sertifisering. Det kan handle om opprinnelsen til dunet, behandling av dyret som dunet kommer fra eller impregneringen av ytterstoffet eller dunfibrene. Vi prøver så langt det lar seg gjøre å videreformidle denne informasjonen der den er tilgjengelig og oppfordrer våre kunder til og å tenke på miljø og dyrevellferd ved kjøp av dunprodukter.

Populære dunposer

Se flere

Q&A - Om dun

Q: Hvorfor lekker det dun og fjær fra dunproduktet mitt?
A: Med tynne ytter og innerstoffer vil det tidvis kunne tyte ut enkelte dunfibre. Det er viktig å ikke dra dette ut, da vil du kun gjøre hullet større og risikere at det kommer mer. Prøv heller å trekk i stoffet fra motsatt side og dytt fiberet inn igjen.

Q: Hvordan bør jeg oppbevare dunproduktet når jeg ikke bruker det?
A: Oppbevar det gjerne luftig, mørkt og tørt. En sovepose bør for eksempel ikke oppbevares i kompresjonstrekket.

Q: Kan jeg vaske dunproduktene mine?
A: Ja. Du kan og bør med fordel behandle dunproduktene dine jevnlig. Sjekk ut vår egen guide for hvordan behandle tekstiler

Q: Er det reklamasjonsrett på et dunprodukt som lekker dun?
A: I utgangspunktet så skal ikke et dunprodukt lekke dun, men noe dunlekasje er å medregne. Spesielt på de tynneste materialene vil det kunne presses igjennom enkelte fibre. Sømmer kan være spesielt utsatt for lekasje. Om man ser at et fiber er på vei gjennom stoffet, ikke dra i det, prøv heller å "dra" det tilbake inn i stoffet. Forsøk å dra i fiberet fra andre siden og forsøk å forsikte dytte det inn igjen. Er du i tvil eller syntes at ditt produkt kanskje lekker unødvendig mye dun, ta gjerne kontakt med vårt kundeservice for ytterligere hjelp.

Q: Hva skal jeg gjøre hvis dunproduktet mitt blir vått?
A: Dunets største svakhet er dets evne til å takle fukt. Når dunet først blir gjennomvått tørker det sakte og har en tendens til å klumpe seg. Hydrofobisk behandlet dun vil i tillegg til å takle fukt bedre og tørke vesentlig raskere. Det fungerer fint å tørke et dunprodukt i tørketrommel, da er det viktig å ikke ha for høy temperatur og ha gjerne i noen baller for å hjelpe med å fluffe dunet. Har du ikke tilgang på tørketrommel prøv å press fukten forsiktig ut av produktet med tørre håndklær og la det tørke liggende. Om du henger opp for eksempel en våt dunjakke vil vekten av dunet samle dunet nederst i jakken og rekke seg vekk fra for eksempel skuldrene.

Q: Hva er Fill Power
A: Fill Power referer til kvaliteten av dun. Man kan si det slik at jo større hvert enkelt dunfiber er, jo bedre er det til å holde på luften. Måten disse tallene oppnås er ved å samle sammen 28,3 gram (1 ounce) dun i en sylinder, plassere en vekt oppå og se hvor mye det komprimeres. Høyere fillpower -> større dunfiber -> færre dunfiber for å oppnå samme tykkelse -> Færre dunfibre for høyere varmeeffekt.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies