Slik behandler og forebygger du gnagsår
Noen får gnagsår svært lett, mens noen aldri opplever det. Med de riktige forebyggende tiltakene, og eventuelt riktig behandling, er det mulig å unngå problemer med gnagsår selv når man går langt. Løsningene kan variere fra person til person, så vi anbefaler å teste ulike metoder dersom problemet vedvarer. Hvor lett man får gnagsår er mer relatert til medfødte egenskaper og forskjeller på føttene, enn hvordan man er som friluftsmenneske.
"Gnagsår kan effektivt ødelegge turgleden, og i verste fall avbryte den."
Slik forebygger du gangsår
- Velg riktige sko/støvler
Rimelig åpenbart, men velg sko som passer bra for deg. Har du problemer med gnagsår på hælen, sjekk nøye hælgrepet før du bestemmer deg. Sjekk ut vårt store utvalg av fottøy og les gjerne vår guide med tips om å kjøpe fottøy på fjellsport.no
- Gå inn skoene/støvlene!
Alle vet det, men en del skulker her. Kjøp nye fjellstøvler i god tid før turen skal skje, og bruk dem i forkant; i verste fall bare rundt i huset hjemme, men aller helst i ordentlig bruk – bare husk å øke gradvis. Bruk gjerne fjellstøvlene selv om du bare skal gå en kort tur i parken. Selv gode, gamle støvler som har vært lagret lenge bør vedlikeholdes og brukes litt før de brukes på langtur.
- Velg riktige sokker
Sjekk at passformen og tykkelsen er riktig. Det er viktig at sokkene transporterer fuktighet effektivt, slik at fukten ikke blir liggende i sokken. Vi har et stort utvalg av sokker til både damer, herrer og barn.
- Vurder to sokker (linersokk)
Doble sokker gjør at sokkene glir mot hverandre i stedet for mot foten. Bruk derfor heller to tynne sokker enn én tykk, selv på sommeren. Nylonstrømper fungerer for en del, men de går i stykker raskt. En tynn liner-sokk, som transporterer svetten til sokken utenfor, kan fungere godt. Den er også laget av et materiale som gir svært lav friksjon mot sokken utenfor. Husk at liner-sokken må være ren for å fungere; ta derfor med flere par i sekken, eller vask/skyll det paret du bruker hver kveld.
Foto: Sindre Kolbjørnsgard
- Rene føtter og nyklipte tånegler
Det finnes sikkert en vitenskapelig årsak til at dette forebygger, men poenget er uansett at det virker. Vask også føttene underveis på turen – varme føtter i en kald fjellbekk er både morsomt, deilig og nyttig! Husk å tørke føttene godt før vandringen fortsetter.
- Gnagsårplaster/stift
Gnagsårplaster finnes i mange størrelser og kan godt legges på før turen. Legg plasteret der du vanligvis får gnagsår. Om plasteret brukes på en vannblemme eller åpent sår, er det viktig at det dekker hele såret og at huden er tørr og varm når plasteret legges på.
Det vanligste stedet å få gnagsår på er sannsynligvis hælen. Sett derfor gjerne et plaster på hælen, som forebygging. Sørg for å vinkle opp foten slik at hælen blir så lang som mulig når du setter på plasteret og vær nøye så det ikke blir noen bretter.
Det finnes også gnagsårstift som forebygger gnagsår. Tørk stedet som er utsatt, før du gnir stiften over området. Stiften gjør huden glattere, og gir dermed mindre friksjon
- Sportstape
Tradisjonell sportstape over utsatte punkter minsker også risikoen for gnagsår; spesielt på tærne anbefales sportstape fremfor plaster. Klipp tapen til ønsket lengde og pass på at den legges på tørr og varm hud. Husk at tapen ikke skal ha krøll eller skarpe bretter! Er du allergisk mot sportstape, kan silketape brukes i stedet.
plaster og tape
Se mer førstehjelpBehandling av gnagsår
Om du får gnagsår på tur, gjør følgende:
Stopp umiddelbart, og ta av støvlene. Legg på Gnagsårplaster; gjerne med ekstra sportstape rundt, som forhindrer at gnagsårplasteret forskyver seg. Er det allerede oppstått et sår anbefaler Lommelegen.no deg å forsøke å holde det rent og tørt, og om mulig unngå ytterligere trykk og press på området.
Har du fått en vannblemme bør du helst unngå å stikke hull på den, og la den sprekke av seg selv. Væsken bør ikke tas bort siden den beskytter den sensitive huden under. Sjansen for infeksjoner øker også om man tar bort væsken.
Må du stikke hull?
Klarer du ikke la være å ta hull på den, kan du bruke en steril nål (varmes på lighter) som stikkes i den friske huden en millimeter eller to utenfor blemmen og inn i hulrommet. Ikke stikk på selve blemmen. Huden vil da ikke bli ødelagt og såret er sterilt. Klem ut væsken så godt som mulig og legg deretter gnagsårplaster over såret, gjerne med ekstra tape rundt som forhindrer at plasteret forskyver seg. Legg også om mulig på litt skumplast for å beskytte området.
Har man først fått et gnagsår tar det lang tid før det gror. Når du har kommet hjem, og føttene får hvile, tar det ofte langt over en uke før blemmen er borte og det ikke lenger gjør vondt. Det tar enda lenger tid før det ikke syns noen spor av skaden. Forebygging er derfor en ganske så god idé – noe som mange finner ut i ettertid…