Frisbeegolf, perfekt for hele familien og alle nivåer
For mange er frisbee forbundet med noe som ligner en litt sliten plasttallerken, i litt grelle farger og kanskje med en logo av et slag. En strandleke som de fleste lærte seg en gang, og ferdig med det.
Men så, nesten over natten, skjedde det noe i Norge. Det begynte å dukke kurver og rare installasjoner i parker og i friområder. Man begynte å se folk luske rundt i skogen på leting etter disker, langt utenfor sopp- sesongen.
Man møtte på turgåere med ikke bare én, men kanskje en sekk full av frisbeer. Skilt og banekart dukket opp og plutselig virket det som om frisbee var den nye folkeaktiviteten i Norge.
Populære disker
Se merHva er frisbeegolf, hvordan fungerer det egentlig?
Frisbeegolf er veldig likt tradisjonell golf, der man følger en oppmålt løype, ofte med 9 eller 18 mål underveis. Banen byr på forskjellige utfordringer og hvert mål har et foreslått antall kast man bør kunne klare å fullføre den enkelte banen på, dette kalles par. Man går oftest i grupper og konkurrerer gjerne internt i gruppa og med seg selv underveis.
- Kast frisbee fra punkt A til Punkt B, med færrest mulig kast
- Kastet starter der det forrige kastet først landet og sluttet å være i bevegelse
- Man kan bytte frisbee på utkaststedet (samme som at man kan bytte kølle underveis i vanlig golf)
Hvem passer det for?
Frisbeegolf passer godt for både barn og voksne som behersker å kaste frisbee. For å klare par på et hull bør man øve litt og det krever som regel styrken til en junior eller eldre for å kunne klare det.
Hvordan komme i gang med frisbeegolf
En disk og et mål, det er praksis alt man trenger. Etter hvert som man kaster mer, vil man oppdage behovet for forskjellige disker og tydeligere merke forskjell fra disk til disk.:
Disker deles inn i tre typer:
- Driver: Til å kaste langt
- Midrange: Retningsstabile og for mellomlange kast
- Putter: For korte kast, inn mot og på målet
Videre merkes hver disk med forskjellige egenskaper:
- Speed : Farten du kan oppnå med disken, vises i tall fra 1 til 14. Jo høyere tall, jo mindre kraft kreves for å få disken til å fly langt
- Glide : Viser med tallene fra 1 til 7, hvor mye flyt og luft disken får i svevet. Høyere tall gir lengre kast
- Turn : Sier hvor mye disken vil svinge mot høyre ved et overarmskast. En disk med verdi -5 vil svinge mest og en disk med +1 verdi går mer rett frem.
- Fade: Dette tallet er rangert fra 0 til 5 og forteller deg hvor mye disken kan svinge til venstre i slutten av svevet. En disk med tallet 5, vil svinge mest mot venstre i slutten av flybanen
Hva trenger jeg for å komme i gang?
Det finnes utallige forskjellige disker, i alle slags prisklasser og med forskjellige egenskaper. Det selges ofte enklere nybegynnersett og i begynnelsen får diskene en del slitasje siden man oftere treffer trær og steiner i løypa, så i begynnelsen kan det være greit å ikke investere i de aller dyreste diskene.
Man merker fort forskjell p å diskene, så en driver, en mid range og en putter bør være minimum for alle som skal forsøke seg frem.
Noe å skrive med og på er kjekt for å holde tellingen underveis.
Poengsystem
- Kondor (triple eagle) : Når en spiller er fire kast under par, "-4".
- Albatross (double eagle): Når en spiller er tre kast under par, "-3".
- Eagle (double birdie) : Når en spiller er to kast under par, "-2".
- Birdie: Når en spiller er et kast under par, "-1".
- Par: Når en spiller får par, "0".
- Bogey: Når en spiller får et kast over par, "+1"
- Dobbelbogey: Når en spiller får to kast over par, "+2"
- Trippelbogey: Når en spiller får tre kast over par, "+3"
- Firedobbelbogey: Når en spiller får fire kast over par, "+4"