KundeserviceReturinfo
  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og utstyr
  • Aktiviteter

Bli medlem og få 30% på ditt neste kjøp*! Mer info her

Forklaring av tekniske forkortelser og uttrykk innen friluftsliv

Går du surr i jungelen av alle tekniske forkortelser og merkelige ord? Da er du ikke alene! Det finnes utrolig mange måter å måle ting på, og hvert eneste produkt har viktige egenskaper som må vektlegges for at produktet skal fungere optimalt og for at du skal bli fornøyd.
Vi i Fjellsport er veldig opptatt av at du som kunde skal være bevisst på dette, og ikke minst at du skal kunne forstå hva alle disse forkortelsene og ordene betyr. Her har vi samlet noen forkortelser og uttrykk som ofte blir brukt, som vi føler fortjener en forklaring.
Dersom du savner noen uttrykk så må du gjerne kontakte oss og si ifra.

Hva er IPX, og hva forteller det oss?

IPX er en vurdering av hvor støv- og vanntett et produkt er. IPX går også under flere betegnelser som ”kapslingsgrad”, ”tetthetsgrad”, ”IP-klasse” og ”IP-klassifisering”. IP er en forkortelse for International Protection Marking eller Ingress Protection Marking, og er selve vurderingen/hovedbetegnelsen. IP er etterfulgt av to nummer som forteller oss mer om vurderingen. Det første tallet viser oss støvtettheten, men dette er sjeldent med i testen og erstattes derfor med ”X” i de fleste tilfeller. Det andre tallet viser vanntettheten til produktet, og varierer fra 0 til 8.

Du har kanskje sett IP67 eller IPX8 bli nevnt i informasjonen om et produkt? Vi forklarer hva det betyr!

  • IPX0 – Dette betyr at produktet ikke er vanntett i det hele tatt. Du kan tenke deg hva som skjer med papir når det blir vått. Alt blir ødelagt.
  • IPX1 – Dette vil beskytte et produkt mot noen få vanndråper som drypper vertikalt rett ned på enheten. Dette er altså ikke i nærheten av vanntett.
  • IPX2 –  Dette vil beskytte produktet mot noen få vanndråper som drypper rett ned når produktet er skråstilt opptil, til og med 15° vinkel.
  • IPX3 – Nå nærmer vi oss noe. Produktet tåler sprut fra en 60° vinkel.
  • IPX4 – Beskytter produktet mot sprutende vann fra alle kanter. Nå kan du sakte men sikkert slappe av og la elementene utfordre produktet ditt.
  • IPX5 – Dette vil beskytte produktet ditt mot en direkte vannstråle fra alle kanter. Eksempelvis når vannkrigen med hageslangen bryter ut midt på dagen.
  • IPX6 – Beskytter produktet ditt mot kraftige vannstråler fra alle kanter. Så hvis du har montert luftkompressor og nytt endestykke på høytrykkspyleren din, vil produktet fortsatt tåle dette. Alt etter dette er vanntett.
  • IPX7 – Med denne vurderingen, overlever produktet i vann på 1 meters dyp. Produktet er vanntett, og vil fungere fint etter et kortvarig dykk.
  • IPX8 – En svært høy vurdering, som beskytter produktet fra vann på x meters dyp. Dette er for tingene du vil bruke i bunn av svømmebassenget og oppi jacuzzien. Vil fungere fint etter varige dykk i vann.

Hva er lumen og hvordan måles det?

Lumen er en enhet som uttrykker hvor mye lys en lyskilde avgir. Lumen kan beskrives som lysstyrken på en hodelykt eller lampe. I vanlige glødelamper blir lysstyrken angitt i lyspærens forbruk, typisk 40 Watt, som kan sies å tilsvare ca 400 Lumen. Dette kan være en god huskeregel for tradisjonelle pærer, men i nyere lamper som sparepærer, Halogen og LED er lyskilden mer effektiv og ressursbesparende, hvilket også gir et sterkere lys. En vanlig lyspære med høy lumen vil kunne avgi mye lys over et stort område, mens lyset i en hodelykt med samme antall lumen er mer konsentrert og retningsbestemt.

Lumen er et viktig tall når du skal kjøpe ny lykt. Vi tar deg gjennom det du trenger å vite! 

Hva betyr vannsøyle?

Vannsøyle brukes for å beskrive hvor mye vann et materiale tåler før vannet trenger gjennom materialet. Uttrykket brukes for eksempel for jakker, bukser, telt, tarp etc. Målingen av vannsøyle tester hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Ofte kan det være forvirrende å forstå seg på hva som er vanntett og hva som er vannavvisende. En vannsøyle på over 3000mm regnes normalt som vanntett. Dette varierer også mellom hvilke typer produkter det gjelder. En jakke vil ikke regnes som vanntett før den har en vannsøyle på 10 000mm, mens et telt vil kunne holde vannet ute med en vannsøyle på kun 1500mm.

Vannsøyle brukes for å beskrive hvor vanntett et materiale er. En skalljakke har ofte 20 000+ mm i vannsøyle, noen telt har bare 3000 mm, men er allikevel vanntette. Hvorfor kan det være sånn?🤯 Vi forklarer!

Hva er R-verdi i et liggeunderlag?

God isolasjonsevne betyr høy R-verdi. Skalaen på R-verdi går oftest fra 0-10, der 0-3 vil være beregnet for bruk på vår, sommer og høst, mens liggeunderlag med R-verdi over 4,5 anbefales til vinterbruk. R-verdien forteller oss noe om isolasjonsevnen fra bakken Når du skal overnatte utendørs i kaldere perioder er det derfor viktig med det godt liggeunderlag med en høy R-verdi. Varmetapet fra kroppen til bakken vil bli vesentlig dersom du ligger på et dårlig liggeunderlag, da betyr det mindre hvor varm og godt isolert sovepose du har.

R-verdi er et viktig tall å ha et forhold til når du skal kjøpe deg liggeunderlag! Vi forklarer hvordan det testes og kommer med noen anbefalinger. 

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!

Personvernerklæring
Kjøpsvilkår
Cookies