Fri frakt over 1200,-

100 dagers åpent kjøp og fri retur

Klimakompensert lynrask levering 

  • Herre
  • Dame
  • Utstyr
  • Sko og støvler
  • Barn og junior
  • Ski og snowboard
  • Aktiviteter

Bli medlem - få rabatt på første kjøp* 😃

Hvordan holde seg varm på tur

For å få en vellykket tur vinterstid er det viktig å kle seg godt, for det er lite som ødelegger en tur raskere enn å fryse. Heldigvis er det mange måter for å unngå dette, og her er mine beste tips som har holdt meg varm de siste årene.
I denne artikkelen får du gode tips til hvordan du burde kle deg og noen bonustips til slutt som virkelig gjør friluftsliv vinterstid vellykket. Det å være ute vinterstid stiller høye krav til utstyret, men om du fokuserer på det grunnleggende kommer du til å få opplevelser du aldri kommer til å glemme.

Tekst og foto: Sindre Kobjørnsgard

Sindre Kolbjørnsgard bestemte seg allerede på barneskolen for å bli eventyrer og siden det har han virkelig levd ut drømmene sine.
Han har i dag gjennomført 14 store ekspedisjoner som: raskeste bestigningen av alle topper over 2000m i Norge, Norge og Island på langs en atlanterhavskryssing med seilbåt via Grønland.
I tillegg til dette er han en prisvinnende filmskaper som virkelig brenner for å dokumentere turer og ekspedisjoner. Han har også jobbet med store merkevarer som Gore Tex, Arc’teryx og Helsport, men mest av alt så elsker han å være ute på tur.
Sindre sier det er den umettelige eventyrlysten som driver han.
Les mer om og se flere guider av Sindre her

Les mer om Sindre

Hvordan kler du deg?

Det viktigste prinsippet for holde deg varm på tur er å bygge «lag på lag». Det er faktisk bevist at to tynne ulltrøyer på 200g er varmere enn en ulltrøye på 400g. På tur vinterstid kler vi oss gjerne med to, tre eller fire lag avhengig av aktivitetsnivå og temperatur.

  • Det innerste laget kalles ofte undertøy og har som oppgave å frakte svetten bort fra kroppen
  • Det mellomste laget eller lag to er for ekstra isolasjon og er typisk en ullgenser eller fleece
  • Videre skal det neste laget holde været ute. Dette betyr at om det er veldig kaldt må det være vindtett, om temperaturen derimot er nærmere null eller på plussiden ønsker du noe som også kan holde vannet ute. For de fleste representerer dette laget skallbekledning eller det mange kaller for yttertøy
  • Det siste laget har som oppgave å isolere og dette er typisk en boblejakke

Tenk på dette som føringer for hvordan du burde kle deg også er ikke dette noe fasit. Skal du for eksempel stå på ski i skogen når det er ekstremt kaldt kan du gjerne bruke en boblejakken under en skalljakke så kvister ikke skal lage hull.

"Vinterstid kler vi oss gjerne med to, tre eller fire lag"

Litt inspirasjon fra Sindre

Materialvalg?

Det er vanskelig å komme utenom materialvalg når det kommer til hvordan holde varmen vinterstid. Heldigvis er det enkelt å velge riktige materialer og om jeg bare kunne ha valgt et materiale hadde det vært ull. Det er derimot ikke noe selvfølge for alle og jeg har lyst til å dele en liten historie med dere som viser fordelen ved riktig materialvalg.

Jeg var på vei til Camp 3 på det høyeste fjellet i Nord Amerika, noen liker å omtale dette som «verdens kaldeste fjell». Det begynte å bli kveld og solen hadde akkurat forsvunnet under horisonten. Hele den dagen hadde mange gjort narr av ullnettingen jeg hadde på overkroppen, de brukte isteden fleece innerst og var klare på at dette var best.

Etter solen forsvant ble det merkbart kaldere, ja jeg var litt svett, men følte meg ikke kald. Nettingen og ulltrøya holdt meg varm nok til å fortsette. Rundt meg går andre med minimum fire lag på overkroppen inkludert en tykk boblejakke.

Plutselig hører jeg fra han jeg er på tur med «Vi skal ikke ta på oss mer klær? Det ser lit dumt ut når vi går med så lite klær i forhold til de rundt oss»

Jeg synes denne historien godt oppsummerer fordelen ved å velge ull. Likevel er det mange muligheter når det kommer til type materialer, og det er ikke sånn at du burde droppe fleece.

For å bygge videre på den lagdelte inndelingen følger det nå en liste om hvordan type materialer som jeg mener egner seg best:

  • Lag 0: Ull, undertøy og sokker burde alltid være i ull
  • Lag 1: Ull, noen liker også syntetiske varianter som superundertøy. Jeg er nok derimot en av de som trives best i ull innerst og da gjerne i form av ullnetting
  • Lag 2: Ull- eller fleece er det vanligste å ha som mellomlag. Noen bruker også tynne jakker/bukser i fiber, men en genser i ull eller fleece er gode produkter å starte med
  • Lag 3: Skallbekledning (GoreTex eller lignede) eller impregnert naturmaterialer (ull). Dette laget er viktig at holder været ute og de fleste bruker her en form for skallbekledning
  • Lag 4: Dun- eller Fiber. Dun er best med tanke på varme/vekt, fiberplagg puster gjerne bedre og tåler også mer fukt

Hvor fryser du lettest?

Når du blir kald prioriterer kroppen vitale organer. Dette betyr i praksis at du blir kald på hender og føtter. Er det derfor to steder du skal gjøre litt ekstra for å holde varmen så er det på føtter og hender.
På hendene er votter varmere enn hansker, og fryser du lett burde du bruke tykke votter. Når det kommer til beina er det beste tipset å ha varme sko, og bytt ut sålene med noen ullsåler. Det å bruke ullsåler vinterstid gjør en ekstremt stor forskjell og bruker du ikke det i dag er det bare å bytte med en gang.
Hodet er et sted vi ikke fryser så lett, men utrolig mye av varmen slippes ut gjennom hodet. Det er derfor viktig å ta vare på denne varmen ved å bruke en god lue, og dette kan gjøre at du fryser mindre på beina.

Noen bonustips for å holde varmen

Du har kanskje prøvd varmeflaske når du skal sove? Om du har det så vet du hvor mye dette varmer. Skal du ut å gjøre en aktivitet som krever mye stillesitting kan du for eksempel fylle en nalgeneflaske med varmtvann og ha den på innerlommen.
Et annet tips er å bruke en isolert vest over lag 3. Dette gjør at du enkelt kan justere temperaturen til den aktiviteten du holder på med.

Se mer innhold

Bli medlem og få -30% på ditt neste kjøp*!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!